Nu gläds Ockelboborna


Bland Ockelboborna råder en stämning av lågmäld glädje och återhållsam stolthet över förlovningen mellan kronprinsessan Victoria och Ockelbosonen Daniel Westling. Det betyder inte att lyckokänslorna skulle vara svagare än bland de mer upprymda stockholmarna.

Det överraskande glädjebeskedet nådde Ockelbo och det mottogs med fattning. Alla tillresta reportrar och fotografer försökte förgäves att få höra intressanta avslöjanden om Daniel Westling från ortsbefolkningen.

De rektorer, lärare och barndomskamraters föräldrar som ändå uttalat sig om Daniel har bara lämnat positiva omdömen utan några pikanta detaljer. Daniel är en omtyckt person i Ockelbo.

Under årens lopp har Ockelboborna följt Daniels och kronprinsessan Victorias spirande kärleksrelation på respektfullt avstånd. Kronprinsessan har ofta besökt Ockelbo och kunnat röra sig obehindrat i byn. Att får se Victoria komma promenerande med Säpovakterna efter sig en söndagseftermiddag har blivit en vanlig syn.

Att värna och skydda deras relation har varit viktig och som en Ockelbobo uttryckte det, ”Egentligen behöver hon (kronprinsessan Victoria) ju inga livvakter, hon har ju oss”.

Ingen som såg förlovningsparets framträdande på TV kunde undgå att se äkta kärlek och förväntan för framtiden. Äntligen ska de nu få bilda familj och deras relation är officiellt accepterad.

Det är inte svårt att förställa sig den press som paret fått utstå under de sju år de träffats. Spekulationer i media och olyckskorpar har kraxat, det kan inte ha varit lätt. I Ockelbo har dock prinsessan tagits emot med varm hand och som själv inflyttad för åtta år sedan kan jag vittna om den välkomnande andan som råder i byn.

Bröllopet är en efterlängtad nyhet för majoriteten av det svenska folket. Efter den senaste tidens dystra rapporter av varsel och konjukturnedgång så är detta något som kan ge lite motvikt till allt elände.

Naturligtvis kommer det att stråla en guldglans kring Ockelbo, som är en liten guldgruva när det gäller kultur och natur.

I helgen hålls Ockelbo vintermarknad och i juli är sommarmarknaden en stor begivenhet. Har man riktig tur kan man också få se en skymt av kronprinsessan Victoria och hennes fästman.

Vem kan inte låta bli att glädjas när två människor som troget väntat så länge, äntligen ska få varandra på riktigt.

I Ockelbo kan de i alla fall inte det!