Nu är det orkidéernas tid
Margit Kastberg på orkidé- och hoyaresa i Papua Nya Guinea, växten är en porslinsblomma med namnet Hoya Coronaria. (Foto: Margit Kastberg/privat)


Arne och Margit Kastberg brinner för orkidéer. Deras utställningar på Blomsterlandet är unika och välbesökta. Paret ger tips om dessa ”regnskogens juveler”.

Margit menar att orkidén är blommornas blomma. Den växer över hela världen, bortsett från Antarktis och Arktis. I Sverige finns omkring 30 arter som alla växer på marken.

– På våra utställningar runt Sverige ger vi många bra tips och nya idéer om hur vi kan få dessa fantastiska blommor att trivas bättre i våra hem.

– Det är naturens egenskaper som har gett oss många inspirerande möjligheter, säger Margit.

Plantera i glas – senaste trenden

Flertalet av våra orkidéer växer i naturen epifytiskt det vill säga de växer uppe i träden där rötterna fäster i trädets bark och på så sätt håller sig plantan fast. Den tar inte någon näring från värdträdet utan trädet är endast till för att hålla uppe plantan i ljuset. Det är därför möjligt att placera dessa växter i glas eller monterade på bark.

– Tänk så annorlunda en växt blir utan kruka och med de nakna rötterna i genomskinligt glas, säger hon.

Skapa mikroklimat

– Flera av våra orkidéer trivs utmärkt med att odlas i glas. Det gäller speciellt de sorter som har stort rotsystem och växer epifytiskt i naturen. Lämpliga orkidéer i glas är: Phalaenopsis, Oncidium, Cambria, Vanda, Ascocentrum och Cattleya.

Det gäller att skapa ett mikroklimat för orkidén, och detta gör man genom att välja en glasskål eller glasvas som inte har för stor öppning. Lägg olika stora och vackra stenar i vasens botten och fyll på med vatten mellan stenarna. Sätt ner orkidén i skålen så att endast rotspetsarna når vattenytan. Placera skålen i ett fönster.

Genom att man får en avdunstning i skålen erhålles en större luftfuktighet inne i skålen än utanför. Ta ut plantan ur skålen en gång i veckan och doppa rötterna cirka 20 minuter i vatten. Fyll på vatten bland stenarna när det avdunstat. En gång i månaden duschas rötterna med gödning i duschvattnet.

På vägg och i ampel

Ett flertal av våra orkidéer är vackrast om vi sätter dem i en ampel eller hänger dem på väggen så de få ”sväva” fritt. Ta bort stödpinnarna från orkidén så blomstänglarna växer hängande som de gör i naturen.

Till våren ger du de här växterna en plats i skuggan – stark sol kan bränna de oskyddade rötterna.

Blomsterlandet har tagit fram en metallring med kedjor som gör att det går att ha både glaskrukor och vanliga ytterkrukor som ampel. De har också ett metallfäste att ha hängande på väggen

Alla orkidéer sköts inte på samma sätt – men kom ihåg, att alla som finns i handeln är väl anpassade till ett liv i våra hem. I naturen växer de flesta som epifyter högt uppe i träden. Där sitter de på grenar och i grenklykor men tar ingen näring från värdträdet. Rötternas uppgift är att hålla fast växten och att suga åt sig regnvatten och den näring som finns i det. När du känner till detta, förstår du att man inte ska plantera orkidéer i vanlig jord. Särskild orkidékompost, en specialblandning som du köper färdig, är bäst för de flesta. Den består av ormbunksrötter, träkol, bitar av kork eller bark, frigolit och stenull eller perlite – alltså mycket luftig och genomsläpplig.

Om plantan bildar luftrötter ska du låta dem sitta kvar – de har klorofyll och samma uppgift som bladen. Vattna helst med mjukt, kalkfattigt vatten. Enklaste sättet är att sänka ner hela krukan i en hink vatten och låta den rinna av väl, innan den ställs tillbaka i ytterkrukan. Det motsvarar ett rejält regn.

Vid vilken årstid man ska köpa orkidé?

Det finns ingen årstid som är bättre än någon annan menar Margit.

Man skall bara tänka på att under vintern ställa plantan i det ljusaste fönster man har. Se till att genomvattna orkidén när den är torr i botten på krukan – inte innan. För att ta reda på detta gör ett större hål i botten på krukan och känn efter.

För mer info besök; www.blomsterlandet.se


Barkmontage i glas. (Foto: Magdalena Savic/Epoch Times)

Barkmontage i glas. (Foto: Magdalena Savic/Epoch Times)


Bromeliaceae, ananasväxt. Vill ha ljus men skuggas mot stark södersol under eftermiddagstimmarna. (Foto: Magdalena Savic/Epoch Times)

Bromeliaceae, ananasväxt. Vill ha ljus men skuggas mot stark södersol under eftermiddagstimmarna. (Foto: Magdalena Savic/Epoch Times)