NTDTV:s sändningar fortfarande nere
En satellit-tv i en tillfällig bostad i Mianyang för överlevande efter jordbävningen i Sichuan. Sedan NTDTV blockerades har människorna i Kina inte kunnat se ocensurerade nyheter i Kina. (Foto: China Photos/Getty)


New Tang Dynasty Televisions (NTDTV) sändningar till Asien har legat nere sedan den 16 juni. Somliga fruktar att det är ett resultat av en utvidgad mediecensur från det kinesiska kommunistpartiet.

USA-baserade NTDTV är en av få oberoende tv-stationer som sänder till Kina och har många reportage om frågor som mänskliga rättigheter i Kina, Falun Gong, Tibet och den internationella rörelsen för att lämna det kinesiska kommunistpartiet.

Satellitägaren Eutelsat sade till den New York-baserade stationen att W5-satelliten oväntat slutade fungera på grund av ”tekniska problem” och att de inte visste när den kan repareras.

Eutelsat uppgav att fyra av fem transpondrar på satelliten haft ”problem med delar av strömförsörjningen” vilket påverkar de transpondrar som NTDTV använder, och man låter inte NTDTV använda de alternativa transpondrarna.

Detta har inneburit ett totalt stopp för NTDTV:s sändningar till Asien.

Mediecensur är ett enormt problem i Kina. Till och med engelska sändningar avbryts ofta mitt i när ämnen som mänskliga rättigheter, Falun Gong, polisbrutalitet, Tibet eller demokrati nämns.

Regimen äger egna utländska medier och spenderar stora pengasummor på att blockera information på internet inne i Kina.

Kinesiska agenter beväpnade med pistoler attackerade Epoch Times tekniske chef Peter Yuan Li i hans hem i Atlanta i Februari 2006. Li, som studerat under nobelpristagaren Cui Qi, hade utvecklat tekniker för att bryta igenom den kinesiska regimens internetblockad. Våldsmännen stal hans två bärbara datorer.

Även hongkongupplagan av Epoch Times hade stora problem med att etablera relationer med tryckerier efter att kommunistpartiet kontaktat och skrämt företagen i fråga. Epoch Times tvingades köpa sina egna tryckpressar, vilka vandaliserades av fyra kinesiska våldsmän i slutet av februari 2006. De bröt sig in på Epoch Times hongkongkontor, slog sönder en glasdörr och skadade tryckeriutrustningen.

Man bröt sig även in på Epoch Times Osaka-avdelning i Japan i Mars 2006. En dator stals, men kontanter och andra föremål rördes inte. Den japanska polisen sade att tjuven var ute efter underrättelseinformation. I mars 2006 stals alla datorer och skärmar från Epoch Times centralkontor i Taiwan och all information på datorerna förlorades.

NTDTV är ett huvudmål för kommunistpartiet eftersom de har en omfattande nyhetsrapportering från Kina och sänder Nio kommentarer om kommunistpartiet. Med detta i åtanke borde Eutelsat vara ett lämpligt företag för kommunistpartiet att rikta in sig på. 2005 sade Eutelsat till NTDTV att de tänkte avsluta kanalens kontrakt.

Internationella journalistfederationen rapporterade att kommunistpartiet sagt till Eutelsat att de skulle sluta sända för NTDTV för att garantera rätten till OS-sändningarna.

Efter starka protester från NTDTV:s tittare och regeringar i flera länder återupptog Eutelsat sitt kontrakt med NTDTV. Regimens nyhetsblockad påverkade sars-situationen 2003 och förutsägelserna av jordbävningen i Sichuan tidigare i år. NTDTV:s exponering av de här ämnena har gjort dem till kommunistpartiets fiende.

Kommunistpartiet fortsätter att blockera information med OS i antågande. Kortvågsradiosändningar från Radio Free Asia och Sound of Hope utsätts också för konstanta avbrott.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-6-30/72684.htm