NTDTV:s sändningar blockerade i Taiwan
New Tang Dynasty TV rapporterar oberoende nyheter om Kina.(Foto:NTDTV)


Störningen av en oberoende kinesisk TV-stations sändningar har väckt uppmärksamhet bland lagstiftare och den nationella kommunikationskommissionen (NCC) i Taiwan. Störningarna började under firandet av den kinesiska kommunistregimens 60 år i makten, en politiskt känslig tid för regimen.

New Tang Dynasty Television Asia Pacifics (NTDTV AP) signal har störts i 17 dagar nu. Störningarna blockerar populära program som ”Nio kommentarer om kommunistpartiet” och nyhetsprogrammen som fokuserar på frågor som den kinesiska regimen inte vill ska komma fram.

Enligt NTDTV AP började periodiskt återkommande störningar vid klockan 13.30 den 17 september. Dagliga störningar har inträffat under de huvudsakliga sändningstiderna för nyheterna från kl 19 till 24, med längre störningar vissa dagar.

NTDTV AP:s signal går via Chungwa Telecoms (CHT) internationella sändningsservice, som delvis ägs av den taiwanesiska regeringen. Satellitens lågfrekventa signal täcker Taiwan och nästan fyra femtedelar av faslandskina.

NTDTV AP har skickat ett formellt brev till CHT där man kräver en förklaring och en undersökning av störningarna. Zhang Yifeng, den ansvarige på CHT, svarade att störningarna kommer från en okänd satellitsignal och att man för närvarande arbetar för att lösa problemet.

Enligt företrädare för NCC har hyrkanalerna vanligen ett backupprogram för att återställa normala sändningar. NTDTV AP:s störning har emellertid lämnats utan åtgärd i över tio dagar. NCC är övervakare för telekomindustrin och försvarar konsumenträttigheter. De planerar att skriva till CHT och be om en förklaring till det utdragna problemet.

Lagstiftaren Lo Shulei sade att den här incidenten är alarmerande med tanke på säkerheten hos den nationella satellitkommunikationen. Hon uppmanade den taiwanesiska regeringen att fästa uppmärksamhet vid den här frågan.

– Vi uppmanar NCC
och de berörda regeringsdepartementen att snabbt ta reda på orsaken till avbrotten och störningsproblemen, sade Lo.

Tsai Huanglang, en annan lagstiftare, menar att störningen kan komma från fastlandskina. Han sade att den taiwanesiska regeringen och CHT borde ta sig an det här problemet aktivt för att försvara NTDTV AP:s yttrandefrihet och rätt att sända.

– NTDTV AP:s program sätter fokus på den kinesiska kommunistregimens enväldiga, auktoritära och omänskliga taktiker. Programmen representerar den demokratiska världens röst och pekar ut de kinesiska kommunisthärskarnas problem. Det generar dem, sade Tsai.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23376/