NTDTV:s kinesiska nyårsgala berör publiken
Dansare framför en livfull dans i manchurisk stil, vid NTDTV:s Spectacularföreställning i Ottawa, Kanada. (Foto: NTDTV)


Efter att ha närvarat vid framträdandena i fem föreställningar i Vancouver och San Francisco är Tia Zhang som vanligt full av energi när hon anländer till sitt hotell i Los Angeles.

Zhang som är i 60-årsåldern är regissör för dansgruppen Lotus i Toronto. Hon är även med-regissör för turnégruppen som uppträder i New Tang Dynasty Televisions (NTDTV:s) kinesiska nyårsgala.

Under detta sitt fjärde år reser föreställningen till 28 städer och besöker Nordamerika, Europa, Asien och Australien. Mot slutet av februari kommer galan till Paris och Berlin.

Zhang är prisbelönt dansare, koreograf och ballettinstruktör. Hon har deltagit i talrika uppträdanden och tränat många dansare i Kina. Efter att ha flyttat till Kanada har hon undervisat i mer än 25 år på den Nationella ballettskolan i Toronto.

Vad som är speciellt och unikt med årets gala enligt Zhang, är användandet av färger, historiska teman och danser från olika kinesiska folkgruppers och dynastiers traditioner, såsom mongoliska, tibetanska och manchuriska danser.

Bra samarbete

Hon gläds åt samarbetet mellan de många artisterna som uppträder på galan. Deras kunnande omfattar sång, dirigering, koreografi, musikkomposition, klassisk kinesisk dans samt solo- och orkestermusik med både västerländska och orientaliska instrument. Däribland det klassiska instrumentet ”erhu”, ett tvåsträngat böjt instrument som ibland kallas för ”kinesisk fiol.”

– I samarbetet mellan de olika yrkesgrupperna försöker vi tänka ut hur vi ska göra det vackert och hur vi kan samarbeta väl med varandra, säger Zhang. Hon har märkt hur publiken finner föreställningen fängslande och säger att när de hör musiken fylls en del människors ögon av tårar.

Patrick Dong,vd på NTDTV i Vancouver, håller med Zhang. Han berättar att det känns väldigt annorlunda i år jämfört med andra år, både när det gäller marknadsföringen och galan själv. Dong är rörd över hängivenheten hos alla de som hjälpt till för att galan ska bli lyckad.

Han tycker att NTDTV blir alltmer förankrad i samhället Galan spelar en viktig roll i att öka förståelsen mellan kinesiska och västerländska samhällen.

Kostymerna i föreställningen är handgjorda och designen är baserad på forskning för att så mycket som möjligt likna kläderna från olika dynastier i den kinesiska historien. Även musiken är specialkomponerad för galan.

Från mörker till ljus

Under Kinas 5 000 år långa historia har moral och andlig undervisning från buddism, taoism och konfucianism varit högt skattat och noga inlindat i kinesisk konst och kultur.

– Vad NTDTV:s gala avbildar är den äkta kinesiska kulturen, i motsats till den kommunistiska, i vilken man uppvisar mörker och respektlös behandling av människor, säger Zhang.

En av medarbetarna på NTDTV i Ottawa, som själv växt upp i Kina säger:

– Detta ”genombrott” tillbaka till den genuina skönheten i forntida kinesisk kultur har lockat många till galan. Sedan 1949 har kommunistregimen dominerat och ”hjärntvättat” det kinesiska samhället med kommunistisk ideologi. Detta har omfattat inblandning av politisk strid i alla konstformer samt glorifiering av det kinesiska kommunistpartiet.”

Hon drar sig till minnes några sångtexter från när hon var barn på 1960-talet. Ett par av sångerna lyder ”Far är rar, mor är rar, men inte så rara som partiet.” och ”Solen är rödast, ordförande Mao är rarast.” Texten i sången med titeln ”Den internationella sången” går ”Det har aldrig funnits någon räddande herre. Tro aldrig på gudar eller kejsare.”

– Det som galan uppvisar är rent, klart, kraftfullt och rättfärdigt. Vi gör det här utifrån våra hjärtan och en vilja att göra något bra för samhället, säger Zhang.

Översatt av: Sofia Partanen