NTDTV söker samarbete för sändningar till Kina


Efter påtryckningar från det kinesiska kommunistpartiet (KKP) fick New Tang Dynasty Television (NTDTV) problem med satellitföretaget Eutelsat som avbröt tv-kanalens sändningar till Kina 16 juni i år. Nu planerar NTDTV att direkt hyra eller köpa tillgång till satellitsändningar till Kina.

NTDTV är ett oberoende kinesiskspråkigt tv-nätverk som sänder ocensurerade nyheter om Kina. Den tar upp viktiga ämnen som mänskliga rättigheter, vilket KKP finner hotfullt. Tv-stationen har mött olika former av störningar från regimen, speciellt angående satellitsändningarna till Kina.

Den 16 juni stoppade satellitföretaget Eutelsat NTDTV:s signal på W5-satelliten. De hävdade att orsaken var tekniska problem. Reportrar utan gränser gjorde dock en utredning som tyder på att man uppsåtligt utestängt NTDTV efter KKP:s påtryckningar.

KKP finner satellitsändningarna hotfulla då de inte kan blockera signalen och har därför pressat olika satellitföretag till att blockera oberoende nyhetsrapportering.

– Vi vet att det bara krävs omkring sex satelliter för att täcka hela världen. CCTV, den KKP-ägda tv-stationen, finns emellertid på 33 satelliter runtom i världen. Uppenbarligen tar de vara på möjligheten att monopolisera satellitindustrin så att de när det är dags kan använda det för att hota satellitföretag. Många av de västerländska satellitföretagen har dukat under för påtryckningarna på grund av kortsiktiga intressen, sade NTDTV:s talesperson Carrie Hung.

NTDTV mötte liknande problem med andra satellitföretag innan de började sända via Eutelsat 2004.

För att kunna fortsätta sändningarna till de kinesiska tittarna letar nu NTDTV efter två lämpliga satellittranspondrar. En transponder är en enhet man kan hyra inom en satellit istället för att köpa en hel satellit.

I Kina finns det uppskattningsvis 30-40 miljoner paraboler kapabla att fånga upp NTDTV:s sändningar. Detta innebär 100 miljoner kinesiska tittare, då det är känt att familjer delar på paraboler och att hela byar delar på en parabol i landsbygdsområdena.

En del i NTDTV:s uppdrag är att förse Kina med ocensurerade nyheter. Eutelsats blockad kommer i en tid då ocensurerade nyheter är som allra viktigast, med skandaler om giftig mat, förtryck i och med OS, händelserna i Tibet och jordbävningen i Sichuan.

En enda transponder kan sända otaliga tv- och radiokanaler, så NTDTV söker oberoende medier att samarbeta med i detta avseende.

– Idén med denna plattform är att bjuda in alla oberoende medier att vara med oss, sade Hung.

– Det som NTDTV gör är att ta initiativet, det första steget, och vi välkomnar alla att delta, antingen på kinesiska eller på engelska, så länge deras uppdrag är att skapa ett fritt informationsflöde till Kina, sade Hung.

Att ha tillgång till två transpondrar skulle försäkra bättre täckning över Kina, och skulle även innebära att det vore möjligt att upprätthålla signalen även vid störningar från KKP.

NTDTV söker finansiell hjälp för detta initiativ och även information om och kontakt med dem som är intresserade att vara med och driva en fri informationskanal till Kina.

Att etablera ett femårskontrakt för att hyra två transpondrar skulle kosta runt 30 miljoner dollar.

Tv-stationen ber även människor att sprida denna information så att fler personer får känna till situationen i Kina och vikten av oberoende nyhetssändningar till Kina.

Vill du hjälpa till?

På webbsidan www.ntdtv.com/fsc.en är det möjligt att bidra med donationer.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/world/ntdtv-launches-satellite-initiative-4995.html