NTDTV presenterar global sångtävling
- Vårt uppdrag är att genom konsten presentera den sanna, välvilliga och vackra inre meningen i Kinas femtusenåriga kultur, säger Li från NTDTV. (Grafisk bild från ntdtv.com)


Den New York-baserade TV-stationen NTDTV tillkännagav nyligen att den kommer att hålla ”Den globala kinesiska sångtävlingen” i oktober 2007. Detta är ytterligare ett kulturevenemang som skapats av NTDTV och det följer på succén med den klassiska kinesiska danstävlingen i början på juli.

NTDTV:s president, Li Zong, säger att sångtävlingen är en del av en internationell musikserie vars syfte är att fungera som en brygga mellan den österländska och västerländska kulturen. Målet är att underlätta kulturellt utbyte samt att främja den goda, oförfalskade och vackra klassiska musiken.

Sångtävlingen kommer att ha två kategorier: kinesisk folkmusik och västerländsk klassisk musik. Sångerna ska bestå av kinesisk traditionell musik, folkmusik, kinesisk etnisk musik, ledmotiv från TV eller film, klassiska sånger eller arior från operor (kinesiska eller andra nationaliteters). Inga sånger med politiska teman eller sådana som hyllar det kinesiska kommunistpartiet kommer att godtas.

De som uppmanas att söka till tävlingen är personer mellan 18 och 55 år som är professionella sångare, elever och lärare från musikprogram i högre utbildningsinstutitioner samt amatörer med professionell skicklighet inom sång.

Tre priser kommer att delas ut: guld 70 000 kronor, silver 21 000 kronor och brons 7 000 kronor.

– Den globala kinesiska sångtävlingen är en fortsättning på NTDTV:s nyårsgala och den klassiska kinesiska danstävlingen. Vårt uppdrag är att genom konsten presentera den sanna, välvilliga och vackra inre meningen i Kinas femtusenåriga kultur samt att underlätta det kulturella utbytet mellan öst och väst, säger Li.

Efter NTDTV:s första kinesiska nyårsgala på Manhattan 2004 har antalet föreställningar och åskådare gradvis ökat för varje år. Bara under 2007 turnerade NTDTV:s nyårsgala i mer än 30 städer över hela världen och åtnjöts av en publik på över 200 000 personer.

– Det rådde ingen tvekan om den västerländska och kinesiska publikens uppskattning av och längtan efter traditionell kinesisk konst och kultur. Denna trend är fortfarande uppåtgående. För att möta den ökande efterfrågan höll vi i juli den globala klassiska kinesiska danstävlingen, berättar Li för Epoch Times. NTDTV mottog många förfrågningar om en sångtävling redan innan danstävlingen hade avslutats.

– NTDTV förde för första gången fram klassisk kinesisk dans till den internationella scenen. Detta är i sig anmärkningsvärt. Jag hoppas att de kommer fortsätta att hålla liknande evenemang varje år, säger sångerskan Gao Weiliang från New York

– Jag tror att kinesisk kultur i framtiden kommer att få en större betydelse för världens kultur och även att det kinesiska språket kommer att bli ett internationellt språk. NTDTV:s kinesiska danstävling har definitivt höjt den kinesiska kulturens profil, tillägger hon.

Det kinesiska kommunistpartiet (KKP) har med stor möda försökt störa samtliga kulturella evenemang som genomförts av NTDTV. Li säger:

– Jag vet inte vad de är rädda för. Kanske är de oroliga för att NTDTV kommer att bli starkare efter att ha genomfört dessa lyckade evenemang, och därmed hota KKP:s monopol på nyheter och kinesiskspråkigt media. KKP är ytterst oroligt över NTDTV:s unika och uppriktiga rapportering om diktaturen i Kina.

– NTDTV kommer inte att hindras av KKP:s ingripanden. Deras onda avsikter har faktiskt hjälpt till att göra rekalm för våra evenemang. De som inte kände till detaljerna fick veta mer och insåg hur vackra våra program är, fortsätter han.

Li berättar att KKP i Australien skickade brev till många parlamentsledamöter i ett försök att hindra dem från att gå på NTDTV:s kinesiska nyårsgala. Slutligen kom nästan alla parlamentsledamöter för att se föreställningen. En parlamentledamot skämtade och sa att med så många kollegor i teatern kändes det som om han satt på ett parlamentsmöte.

– NTDTV har ett stort antal tittare. Fler och fler människor anammar och stödjer oss. Utifrån våra tidigare erfarenheter med att genomföra föreställningarna Holiday Wonders, den kinesiska nyårsgalan och den klassiska kinesiska danstävlingen har vi lärt oss att människor vill se vackra uppträdanden. Våra evenemang kommer oupphörligen att växa och bli ännu bättre.

Li uttrycker sin önskan om att alla kinesiska sångare från hela världen ska delta i tävlingen.

– De kan visa upp sin talang samtidigt som de främjar utvecklingen av världens kultur och konst.

Den globala kinesiska sångtävlingen presenteras av NTDTV i samarbete med Epoch Times och Sound of Hope. Tävlingen kommer att visas på NTDTV för tittarna världen över.

NTDTV inbjuder sångare att söka till den globala kinesiska sångtävlingen:

Ansökningar tas emot från och med 20 juli 2007

Ansök på något av följande sätt:
1. Online på http://vocal.ntdtv.com
2. Email: vocalcomp@comcast.net
3. Ring (från USA) (888?288-8095, (646)205-3664
4. Fax (från USA): (212)500-0544
5. Brev skickas till:
NTDTV ”Global Chinese Vocal Music Competition,”
229 West 28th Street, Suite 1200, New York ,
NY 10001, USA.

Översatt från engelsk version

Läs originalartikeln på kinesiska här