NTDTV kräver att satellitbolag återupprättar sändning till Kina
NTDTV hävdar att Eutelsat har kapacitet att sända NTDTV i Asien. (Epoch Times)


Det europeiska satellitföretaget Eutelsat stängde av NTDTV:s sändningar till Kina via W5-satelliten 16 juni 2008. Företaget hävdar att det var på grund av ”tekniska problem”. Sedan USA-ägda Voice of America (VOA) och Radio Free Asia (RFA) flyttades från W5 den 1 augusti har NTDTV krävt att Eutelsat återupprättar sändningar på transpondern.

NTDTV:s talesperson Kelly Hong hävdar att Eutelsats VD Giuliano Berretta stängde av NTDTV:s signal för att tillfredsställa myndigheterna i Peking. Reportrar utan gränser har gjort en utredning som stödjer Hong i denna fråga. Eutelsat hävdar emellertid att avstängningen beror på tekniska problem och att det inte finns någon tillgänglig transponder för NTDTV:s sändningar. I och med BBG:s agerande har Eutelsat inga ursäkter utan borde med tanke på det rådande kontraktet omedelbart börja sända NTDTV på den lediga transpondern.

– OS i Peking står runt hörnet. Det här är ett kritiskt ögonblick för kineserna, de bör förses med riktig information och världen bör få se det riktiga Kina. Vi uppmanar den internationella gemenskapen, Eutelsats ledning och aktieägare, media och personer som stödjer ocensurerad information att utmana Berrettas kortsiktiga beslut och rädda det enda fria satellitfönstret över Kina, sade Hong.

Samma dag som NTDTV:s
signal stängdes av publicerade Eutelsat ett uttalande om att W5-satelliten hade drabbats av oregelbunden kraftförsörjning, vilket tvingat företaget att minska antalet transpondrar och upphöra med sändningarna från åtskilliga TV-stationer. Det lovade att komma med en detaljerad, teknisk rapport inom två dagar men NTDTV har fortfarande inte mottagit någon sådan.

Hong säger att allt pekar på att Peking utövat starka påtryckningar på Eutelsat och lockat med framtida stora kontrakt. Berretta själv fattade beslutet att stänga ned NTDTV, utan styrelsens godkännande och aktieägarnas vetskap.

Paris-baserade Reportrar utan gränser sade under en presskonferens den 10 juli att nedsläckningen varit ett överlagt politiskt beslut från Eutelsats sida. Rapporten avslöjar intern information om Eutelsat, inklusive uppgifter om hemliga uppdateringar för transpondrarna.

Efter enorma påtryckningar
från den internationella kommittén, hävdar Eutelsat i ett uttalande 25 juli att de inte gör detta för att diskriminera NTDTV.

När Eutelsat år 2005 första gången avbröt kontraktet med NTDTV och bröt sändningarna till Kina, blev det en stor protestvåg från både tittare och flera regeringar. Då ändrade Eutelsat sig till slut och skrev ett nytt kontrakt med NTDTV. Den Amerikanska regeringen spelade en avgörande roll tillsammans med andra internationella krafter att detta kunde ske. Vi är tacksamma för det, säger Hong.

-Vi uppmanar än en gång den amerikanska regeringen och President Bush att utöva påtryckningar på Eutelsat, samt att skydda och hjälpa till med att utöka NTDTV: s sändningar till Asien. Amerikanska skattebetalares pengar ska inte utnyttjas för att stödja ett företag som hjälper diktaturregimer att kväva fri press, säger hon slutligen.

http://en.epochtimes.com/n2/world/urging-eutelsat-to-resume-ntdtv-broadcast-to-china-2262.html