Norska polisen kritiseras för insatsen vid massakern
Stadshuset i Oslo dekorerades med blommor då 150 000 människor samlades för en minnesstund för att visa samhörighet med offren för förra årets terroristattentat den 25 juli, 2011 i Oslo. (Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Getty Images)


Den norska polisen gjorde ett bristfälligt jobb under förra sommarens bombattack och massaker på Utöya, sade den oberoende, av regeringen utsedda kommittén, på måndagen.

”Den första polispatrullen som anlände till Utöya verkade oförberedd på att ensam stoppa massakern på ön”, säger kommittén enligt Norgeposten.

Kommittén anser även att bombattacken mot Oslos regeringsbyggnad, vilken dödade åtta personer, hade kunnat förhindras.

Man anser ytterligare att om operationsledarens ursprungliga planer hade följts, skulle polisen ha anlänt till Utöya omkring 20 minuter tidigare, till platsen där ungdomarnas sommarläger ägde rum.

Polisen tog emellertid 35 minuter på sig att komma till Utöya, enligt BBC.

Kommitténs rapport säger att de första poliserna som anlände till ön borde ha försökt stoppa massakern. Istället blev de beordrade att observera och vänta på förstärkning.

”Det förväntas att två polismän, vilka var godkända för att utföra beväpnade uppdrag, skulle ha agerat mot gärningsmannen”, säger rapporten enligt Norgeposten.

Norges premiärminister Jens Stoltenberg uttrycker djup ånger över polisens misstag och tar på sig ansvaret för bristerna i insatsen.

Breivik, som erkänt morden, kommer att få sin dom den 24:e augusti, vilket är rättegångens sista dag.

Översatt från engelska.