Norsk politiker tar inte emot Dalai Lama "av hänsyn till Kina"
Dalai Lama håller ett tal i Washington DC den 6 mars 2014. (Foto: Win McNamee/ Getty Images)


Høyres Olemic Thommessen viker sig för den kinesiska regimen och vill inte ta emot Tibets andlige ledare Dalai Lama som kommer till Oslo i maj för att träffa Nobelkommittén och några representanter från stortinget.

På onsdagen rapporterade NRK att stortingets ordförande Olemic Thommessen, som tidigare var ledare för stortingets Tibet-kommitté, inte vill ta emot Dalai Lama som kommer till Norge i maj. Han anser att ”relationen med Kina är viktigare”, trots att han tidigare bett Norge att sätta press på Kina gällande mänskliga rättigheter i Tibet.

När han tillfrågades om han inte är intresserad av Tibet-saken och mänskliga rättigheter längre svarade han att han ”inte vill underblåsa en redan svår situation” och att det är ett ”människorättsproblem” att Norge idag inte har en dialog med Kina.

”Vi måste kontinuerligt utvärdera vad som finns i Norges intresse. En sådan utvärdering visar att jag som landets högst rankade politiker inte möter honom (Dalai Lama) nu,” sade han till NRK.

Thommessen ville sedan inte prata mer om mänskliga rättigheter.

Kina ockuperade Tibet 1951 och det tibetanska folket har blivit svårt förtryckt sedan dess. Enligt en tysk studie straffar Kina de länder som tar emot Dalai Lama genom att minska på handeln. Uppgifterna visar en nedgång i handeln med Kina på 8,1-16,9 procent i två år efter att ett land tagit emot den tibetanske ledaren mellan åren 1991 och 2008, skriver NRK.