Norsk musiker på premiärkvällen i Oslo: "Det är stort!"
Kay Irgens, norsk musiker, vid premiärkvällen i Oslo


En stor publik njöt på lördagen av Shen Yun Performing Arts första besök någonsin i Norge. I Oslos Konserthus, ett av landets finaste platser för musikevangemang, visade det New York-baserade dansföretaget norrmännen vad kinesisk kultur verkligen innebär.

– Det är stort!, sade Kay Irgens, som såg Shen Yun Performing Arts första show någonsin i Oslo på lördagseftermiddagen.

Han arbetar som musiker och kompositör inom ”världsmusik” och säger att han är intresserad av humanitära frågor i sitt konstnärliga arbete. Liksom de flesta ur publiken som Epoch Times talat med tycker också han att danserna är underbara, liksom koreografin, scenbakgrunden och kostymerna.

– Det är lysande. Vad gäller mig, tycker jag att själva temat är intressant. Jag gillar idén med att göra någonting som sammanlänkar filosofiska aspekter med andlighet. Jag gillar det fördomsfria mot andra trossystem, funderingar och filosofier. Jag är intresserad av det både som artist och som person.

Han tycker inte att något specifikt nummer talar mer än något annat till honom.

– Jag tycker att de alla är delar av samma universum, olika nivåer men ändå lika. Jag tycker om alla på sitt sätt.

Han producerar just nu sitt nästa album och när det är färdigt är han intresserad av att åka till Kina för att marknadsföra det.

– Jag tycker att det finns ett stort värde i att folk tar kontakt med och utbyter med varandra

Eftersom kulturlivet på grund av den totalitära regimen i Kina inte är fritt, tror han att regimen först måste falla innan folket i Fastlandskina verkligen kan få glädjas åt fria kulturella upplevelser.

Det kinesiska samhället ger många möjligheter – i framtiden. Det är ett intressant land. Men vi måste se vad som händer med den här regimen först…

Kay Irgens tänker att kulturlivet inne i Kina är lättare för regimen att kontrollera, än om någon kommer utifrån.

Det kan de inte stoppa på samma sätt.

– Kultur är kommunikation och att dela med sig och jag tror att det kommer att skapa  en förändring i det långa loppet. Vi kan hoppas på det!

– Som de säger i showen, ljudet för tecknet musik och medicin är likadant på kinesiska. Jag hade faktiskt ett band som kallades för ”the Medicine crew”. Jag tror att musik är läkande på många plan.


Epoch Times är stolta sponsorer av Shen Yun Performing Arts shower. Härnäst blir det en till föreställning samma kväll i Oslo 14 mars. I Stockholm hålls två föreställningar den 18 mars. Avslutningsvis framförs tre föreställningar i Linköping den 20-21 mars under den Nordiska delen av deras värlsdsturne. För mer information se:
www.divineperformingarts.org” target=”_blank”> www.divineshows.se