Norsk ballerina förtrollad av Shen Yun
Den erfarna norska ballerinan Anne-Lise sade under uppehåll i Shen Yun-föreställningen på Konserthuset i Oslo den 14 mars att hon hade fått en facinerande erfarenhet av klassisk kinesisk dans. (Foto: Lilly Wang/The Epoch Times)


Shen Yun Performing Arts 2009 World Tour upprädde på Oslos berömda Konserthus med två välbesökta föreställningar den 14 mars.

Vid flera tillfällen besvarade publiken entusiastiskt med spontana applåder. Vid ”Den snötäckta bergens dans”, en dans som skildrar en traditionell tibetansk dans, applåderade publiken när manliga dansare stampade, stegade och sprang genom luften.

– Det här är fantastiskt, sade Anne-Lise, en erfaren ballerina som såg kvällens föreställning av Shen Yun.

Som tidigare professionell dansare är Anne-Lise en auktoritet vad gäller västerländsk dans. Hon var imponerad av kompetensen hos Shen Yun-artisterna. Bland annat lade hon särskilt märke till dansarnas rörelser, deras dräkter samt de unika teknikerna som dansarna behärskade. Beträffande manliga dansare föreslog Anne-Lise att professionella dansare i väst kunde försöka efterlikna den klassiska kinesiska dansens tekniker.

Anne-Lise var också fascinerad av den ytterst behärskade kontrollen av fotens rörelser i den klassiska kinesiska dansen.

– Det är intressant att se att deras fotarbete börjar med hälarna i motsats till den klassiska baletten som börjar med tårna, sade Anne-Lise. Ni koncentrerar er så mycket på kostymer – ni använder kostymer för att ge oss en fantastisk upplevelse, tillade hon.

Anne-Lise har aldrig tidigare sett kinesisk dans av en så hög kvalitet och var mycket glad över möjligheten att se den. Shen Yun Performing Arts porträtterar klassisk kinesisk dans och musik av högsta klass. Ett fritt framförande av den traditionella kulturen i Kina har tragiskt nog förbjudits av det kinesiska kommunistpartiet.

Efter sin föreställning i Oslo reser Shen Yun 2009 World Tour till Cirkus i Stockholm, för andra året i rad.

Epoch Times är sponsor av Shen Yun Performing Arts 2009 World Tour. För mer information besök www.shenyunperformingarts.org

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/13794/