Norrsken fortfarande sällsynt på grund av rådande solminimum


Forskning har visat att under de senaste hundra åren har det inte har förekommit så lite norrsken som nu. (Video: Youtube/ National Geographic)

Fenomenet norrsken har just nu sin lägsta aktivitet under de senaste 100 åren, enligt en aktuell studie av finska meteorologiska institutet.

Det ljusstarka fenomenet, som också kallas Aurora Borealis, orsakas genom att fotoner avges då solvindarna träffar jordens atmosfär, och framträder normalt på natthimlen.

Norrskenet tenderar att följa en elvaårig ”solcykel” där det senaste solminimumet inträffade 2008. Forskarna har dock observerat att solaktiviteten och således uppträdandet av norrsken fortfarande är kvar på miniminivå.

Forskaren Noora Partamies sade enligt AFP att solminimumet tycks fortsätta.

”Först det senaste halvåret har vi sett mer aktivitet, men vi vet egentligen inte huruvida vi är på väg ut ur detta minimum”, sade hon.

”Vi väntar och ser vad som ska hända, kommer nästa maximum att inträffa tidsenligt, kommer det att bli försenat, kommer det att bli enormt?”

Fenomenet inträffar mestadels runt jordens magnetiska poler. Vid kusten i norra delen av Norge kan man se norrsken nästan dagligen på sommaren när himlen är klar.

En annan artikel som publicerats av finska meteorologiska institutet uppger att solmaximum tidigare förväntades ske 2011-2012.

Exakta långsiktiga statistiska prognoser för norrsken är normalt svåra att få fram. Prognoser i realtid, baserade på övervakning av rymdvädret, kan dock göras 2-3 dagar framåt, även om en specifik tidpunkt inte kan förutsägas.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/43442/