Norrman fängslad efter bombattack och massaker
Polis bevakar ingången till adressen där den man bor som misstänks för att ha skjutit och bombat minst 91 människor till döds. (Foto: Odd Andersen/AFP/Getty Images)


Den norska polisen har fängslat en 32-årig etnisk norrman misstänkt för att vara ansvarig för bombattackerna vid Oslos regeringshögkvarter på fredagseftermiddagen och för massakern på ön Utøya kort därefter.

Vid omkring klockan 15:20 förvandlade en explosion regeringsbyggnaden och området däromkring i centrala Oslo till något som liknade en krigsskådeplats. Kort därefter, vid cirka klockan 17:00, öppnade en norsk man, förklädd till polis, plötsligt eld mot en skara ungdomar som var på läger på Utøya utanför kusten nära Oslo. Ungdomarna tillhörde det regerande Arbeiderpartiets Ungdomsförbund (AUF).

Norsk television, NRK, intervjuade vittnen som beskrev den panik som bröt ut bland lägerdeltagarna när de försökte fly för sina liv. Några drunknade när de hoppade i vattnet och försökte simma till fastlandet. Kroppar låg vid strandkanten och lukten av krutrök fyllde luften, berättade vittnen för NRK.

– Vi känner djup sorg, sade Eskil Pedersen, ordförande för AUF.

“Polisen har all anledning att tro att det finns en koppling mellan explosionen och händelsen på Utøya,” sade Oslopolisen i ett uttalande på fredagskvällen.

Landet är chockat och sörjer efter de två attackerna. Polischefen Øystein Mæland uppmanade folk att hålla sig borta från stadens centrum, hålla sig inomhus, begränsa användandet av mobiltelefoner och följa myndigheternas instruktioner så att räddnings- och säkerhetsoperationer skulle kunna utföras med minsta möjliga störningar.

Säkerheten förhöjdes vid flera statliga institutioner, och flygplats- och gränskontroller återinfördes.

Bombattacken i Oslo dödade minst sju personer och skadade allvarligt minst åtta andra. Minst 84 personer tros ha dödats i attacken på Utøya.

Statsminister Jens Stoltenberg sade i ett meddelande från sitt kansli att situationen var mycket allvarlig och att alla tillgängliga resurser tagits i anspråk i räddningsarbetet.

Översatt från engelska