Norra och centrala Vietnam - land i förändring
Båtar fyllda med grönsaker på den flytande marknaden i Hoi An. (Foton: Bernd Kregel)


Efter år av krig och isolering, är norra Vietnam på god väg att hitta en nisch som en sällsynt pärla bland de internationella resmålen. Landet förändras och återupplivar delar av sin forna storhet, under den franska kolonialtiden. Åtgärder har vidtagits för att bevara kulturella traditioner liksom den frodiga naturens förtrollande miljö.

Risodlingar så långt ögat når. Deras glänsande nyanser av grönt är bara en bråkdel av alla nyanser av det kalejdoskop av färger som är Vietnam.

Efter många, långa och uppslitande år av krig, är Vietnam idag på frammarsch, vilket väcker minnet om det ekonomiska under som skedde i Tyskland efter andra världskriget. 

Överallt är människor sysselsatta med att reparera, modernisera och bygga nytt. Den tidigare franska pärlan har väckts ur sin törnrosasömn. I spetsen för detta arbete går slutförandet av renoveringen av det tidiga 1900-talshotellet ”Sofitel Metropolis Hanoi”, en gång kallat ”det mest berömda hotellet öster om Suezkanalen.” I hotelliggaren som är bevarad från dess glansdagar kan man läsa välkända namn som Somerset Maugham, Charlie Chaplin och Graham Greene.

Efter att ha genomgått en renovering, började dagens kändisar som Mick Jagger och Oliver Stone, vilka känner sig hemma i den återskapade glansen av den franska kolonialtiden, hitta dit. Och de är inte ensamma, andra som har råd kan också unna sig att njuta av en eller två nätters vistelse på ”Sofitel” i ”Sydostasiens vackraste storstad”. Det är bara ett kort avstånd från hotellet till de gamla delarna av staden, som är färgstarka och originella. Det bästa sättet att uppleva dem är med en cykeltaxi.

En av den gamla stadens skatter är den legendariska vatten-marionetteatern. Scenens bakgrund är en landsbygdsdamm, där dockor plötsligt hoppar omkring i en sprudlande lek, drakar dansar på rinnande vatten, risodlare firar sin skörd, och en båttävling sätter känslorna i rörelse. Det hela verkar vara en metafor för landets färgstarka jordbruksursprung.

Denna show kan tjäna som en inledning, före en utflykt till landsbygden från den myllrande storstaden. Vägen går mot kullarna och bergsfolket med deras traditionella livsstil. En annan väg leder till den världsberömda Halongbukten, där tre tusen små öar och klippformationer omvandlar kustlinjen till ett dramatiskt och labyrintlikt landskap.

Landskapet längs Vietnams bergskam är verkligen annorlunda. Det kallas för ”Long Mountain” och sträcker sig som en ryggrad mer än 100 mil söderut, som om det försöker ge landet ett fast stöd. Centrala Vietnams huvudstad Hue, belägen på båda sidor om Perfume River, och verkar vara tagen ur en bilderbok. Det mäktiga imperialistiska citadellet ligger vid flodens kant. Det är det mest övertygande beviset för den forna glansen och prakten under 1800-talets Nguyen-dynasti. Denna byggnad har sedan länge varit skyddad av Unesco.

Den var en gång i tiden bostad åt kejsare Minh Mang. Enligt sägnen hade hovfolket svårt att välja en lämplig maka åt sin härskare bland de 300 kvinnorna i hans harem.

Deras strategi var att natten före, placera en gräsbunt utanför varje kvinnas rum. När det blev matdags ledde man in en getabock i haremskvarteren, och lät den fatta beslutet för kejsarens räkning. Huruvida han var informerad om denna urvalsprocess tvistas det fortfarande om.

Denna imponerande bakgrund är också platsen för den rituella öppningen av Hué festivalen, som pågår en hel vecka och där konstnärer från hela världen visar och demonstrerar konst och hantverk, och för två veckor lever staden upp. Den senaste festivalen var 2008. Festivalen anförs av en konvoj med drakbåtar som glider i en lång procession längs Perfume River med kurs mot den imperialistiska pagoden, som är en av landets mest välkända religiösa symboler. I det angränsande klostret bor anspråkslösa munkar som odlar enligt gamla traditionella buddhistiska metoder.

Imperialistiska begravningsplatser, hotell, marknader och museer – Hué vet hur man ska förtrolla besökarna. Men centrala Vietnam har mer att erbjuda, bland annat ”kulturminnesvägen”. Den leder förbi ”Cloud Pass” till Da Nang där man på långt avstånd kan se ”Marble Mountains” med sina skrovliga grottor. My Son, huvudstad i det forna Cham-imperiet är en intressant höjdpunkt. Några av de en gång talrika och värdefulla tempel ruinerna som har klarat härjningarna av det ”amerikanska kriget”, ger en högtidlig atmosfär. Men den absoluta höjdpunkten i området är den lilla staden Hoi An, pittoreskt belägen vid stranden av Thu Bon River, som påminner om en vietnamesisk version av ”Rothenburg vid Tauber floden” i Tyskland. En gång ett blomstrande handelsnav, där företagsamma invånare sedan länge insett möjligheten som Unesco erbjudit dem, att omvandla sin stad till ett pittoreskt, naturskönt friluftsmuseum.

Den här stadens varu- och fiskmarknad är en av Vietnamns bästa. De erbjuder besökarna att delta i en matlagningskurs för att lära sig laga vietnamesiska specialiteter. Köksmästare Thanh från restaurang Red Bridge, inviger deltagarna i hemligheterna i det vietnamesiska köket. Det är en upplevelse för alla som gillar att använda exotiska kryddor och örter.

Den förtrollade cirkeln började på ”Sofitel Metropolis Hanoi” och avslutas med ett besök på ”The Nam Hai” i Hoi An, som är fått av många utmärkelser i kategorin för supermoderna tillflykter vid havet. Där har man anlagt vattenspeglar blanka som glas, inramade av långa rader av palmer som gradvis och knappt märkbart smälter samman med oceanens vågor långt där borta. Frodig grönska skyddar bungalowerna, som har en luftig och annorlunda inredning med sängarna arrangerade så att de ger sken av öar som flyter i havet.

I detta land med den gamla världens charm och tropiska skönhet, harmoniserar traditionella och moderna bekvämligheter sida vid sida. Efter år av krig och isolering, är nationen på god väg att hitta sin unika plats på den internationella resmålskartan.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/18905/


Floden nedanför Cloud Pass.

Floden nedanför Cloud Pass.


Fiske i Hoi  An.

Fiske i Hoi An.


Drakbåt på Perfume River i Hué.

Drakbåt på Perfume River i Hué.


Trädgården på Furamaanläggningen nära Da Nang

Trädgården på Furamaanläggningen nära Da Nang


Väktare i sten vid den imperiala pagoden i Hué.

Väktare i sten vid den imperiala pagoden i Hué.


Pagoden i Hué.

Pagoden i Hué.