Norma Kamali, designer och Vogues redaktör Jill Spalding berömmer Shen Yuns scenkostymer
Modedesignern Norma Kamali såg Shen Yun Performing Arts på en fullsatt David H Koch teater på Lincoln Center den 16 januari. (Med tillstånd av NTD Television)


– Jag blev mycket imponerad av kläderna och scenkostymerna, sade den berömde designern Norma Kamali efter att ha sett över 400 handgjorda dräkter som bars av Shen Yun Performing Arts dansare. Jill Spalding, författare och redaktör för Vogue Magazine, var också i publiken på söndagens utsålda framträdande på David H Koch teatern på Lincoln Center. Båda värdesatte de färgglada dräkterna från Kinas olika regioner.

– Här fick man se det bästa exemplet på hur man med hjälp av tyg, kläder och ärmar kan förhöja rörelserna och berätta en historia, sade Norma Kamali som också designar danskostymer. Hon är annars mest känd för sina baddräkter, som har varit på omslaget av Cosmopolitan Magazine, och även för sin design av fallskärmar som visas på Vanity Fairs permanenta samling på Metropolitan Museum.

En del i klassisk kinesisk dans är sidendräkter som är utformade så att de blir som en böljande och flytande förlängning av dansaren.

– Det var mycket imponerande när ärmarna blev en del av rytmen och en del av hela utformningen av numret, sade Norma Kamali om de långa, böljande ärmarna som finns i flera av Shen Yuns dansnummer.

Jill Spalding kommenterade de unika kostymerna som tar betraktaren till en domstol i Manchuriet under Qingdynastin i programpunkten med namnet Manchurian Elegance.

– Det var mycket intressant att se det manchuriska modet, konstaterade Jill Spalding. Under loppet av sin flera decennier långa karriär som redaktör för Vogue i Storbritannien, USA och Australien vid olika tidpunkter, har Jill Spalding också använt sin plats i media för att öka medvetenheten om frågor som berör henne.

Jill Spalding, som nyligen återvänt från en resa till Shanghai, sade att hon uppskattade det sätt som Shen Yuns framträdande visar den aktuella situationen i Kina.

De flesta av Shen Yuns dansnummer visar Kinas historia, traditioner och legender men några programpunkter ger en inblick i det modern Kina, där utövare av den traditionella andliga disciplinen Falun Dafa förföljs för sin tro.

Shen Yun har föresatt sig att genom konsten leda en renässans för den traditionella kinesiska kulturen, som till stor del har förstörts under årtionden av kommunistiskt styre.

Genom den klassiska kinesiska dansen återknyter dansarna, varav de flesta är födda i väst, kontakten med sitt kinesiska kulturarv. Norma Kamali fann den här forna dansformen och skickligheten med vilken den framfördes mycket effektfull.

– Vad den mänskliga formen kan utföra kan inte varieras i det oändliga, men skillnaderna mellan tolkningarna är verkligen fantastiska, sade Norma Kamali. De kinesiska tolkningarna av form, dans och elegans, och vad kroppen kan göra är verkligen vacker.

Rapporterat av NTD Television, Mike Chen och Tara MacIsaac.

För mer information, besök ShenYunPerformingArts.org

Epoch Times är mediapartner till Shen Yun.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49501/