Norges regering undviker Dalai Lama för Kinas skull
Den tibetanske andlige ledaren Dalai Lama under presskonferensen efter mötet med Österrikes kardinal Christoph Schönborn i Wien den 27 maj 2012. (Foto: Samuel Kubani/AFP/ Getty Images)


Den norska regeringen ger för första gången Dalai Lama kalla handen. Detta förvånar inte Tibets andlige ledare som är på en resa i Europa och landade i Norge på onsdagen, efter att ha besökt Lettland.

Dalai Lama är på ett tre dagars besök i Norge. Han är inbjuden av civila grupper i Oslo, delvis för att fira 25-årsdagen av hans Nobels fredspris.

Peking och Kinas utrikesdepartement som fördömde besöket redan i december, sade enligt Reuters att Kina motsätter sig att något land ger en plattform för Dalai Lamas åsikter.

Kommunistpartiet ser honom som en anti-kinesisk separatist och reagerar ilsket när västerländska ledare tar emot honom. Norges regering som vill förbättra relationerna med Kina kommer inte att möta Dalai Lama.

Innan Dalai Lama lämnade den lettiska huvudstaden, sade han på flygplatsen i Riga till norska Dagbladet,

”Allt är normalt. Det är vanligt att Kina sätter press på länder jag reser till, så att den politiska ledningen inte kommer att träffa mig. Alla gör vad de tycker är rätt, jag är van vid att ha det på det sättet”, sade Nobelpristagaren.

I en intervju med NRK på Nobelinstitutet i Oslo på onsdagen sade den tibetanske ledaren att hans förhållande med Kina har gått upp och ner. Kina bör hålla en politik som tar hänsyn till båda parter, sade han.

”De många miljoner buddhistiska kineser gör det omöjligt för Kina att utrota minoriteter”, sade Dalai Lama om det stöd som tibetanerna har.

I frågan om vad Norge bör göra för att förbättra relationerna med Kina, föreslår tibetanska religiösa ledare att landet ska öppna upp för fler utbytesstudenter.

Norges regering har gjort det till en prioritet att reparera relationerna med Kina, som varit frysta sedan den fängslade kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fick Nobels fredspris 2010.

Sedan dess har Peking lagt ner samtal om ett frihandelsavtal med Norge, förstärkt restriktioner för import av norsk lax och under 2012 utelämnades Norge från listan över europeiska länder som erbjuds visumfria resor till Kina, skriver AP.

”Under nästan fyra år har det inte funnits någon kontakt på en politisk nivå mellan Norge och Kina”, sade den utrikesdepartementets talesman Frode Andersen tidigare, enligt AP. ”Baserat på en noggrann överläggning, har regeringen beslutat att det inte blir något möte mellan norska myndigheter och Dalai Lama under hans kommande besök i Norge.”

Ett möte mellan regeringen och Dalai Lama kunde ha skadat relationerna med Kina, men kritiker säger att det oljerika landet kan stå upp mot Kina.

”Pengar är inte ett problem för oss, så ekonomisk isolering är inte ett argument. Vem annan än Norge kan stå upp för vad de tror på?”, sade Ketil Kjenseth, ledare för Tibetkommittéen i Norge, enligt AP. Han planerar att klä sig i en folkdräkt på fredag och ta emot Dalai Lama på riksdagen.

Flera parlamentsledamöter och Tibet-kommittéen kommer att möta Dalai Lama på fredag, medan ledande politiker och ministrar kommer att vara frånvarande.

För att reparera relationen med Kina är det inte tillräckligt att bara undvika ett möte med Tibets andlige ledare. Det kommer att behövas fler eftergifter.

Enligt Cui Hongjian, en Europa-expert från Kinas Institut för internationella studier i Peking, räcker det inte att Norge undviker officiella möten med Dalai Lama, skriver AP. Han sade att Norge måste tydligt erkänna Kinas suveränitet över Tibet och ge en förklaring om 2010 års fredspris som uppfyller Pekings önskemål.

Rune Hersvik, generalsekreterare för Worldview Rights, bjöd Dalai Lama att besöka Stavanger är 2000. Han blev väl mottaget på den tiden. Idag skäms Hersvik över hur Tibets andlige ledare tas emot av regeringen.

”Jag tycker det är mycket pinsamt. Det är ett fegt sätt som han tas emot på, sade Rune Hersvik, enligt NRK.

Under besöket i Norge år 2000 träffade Dalai Lama både kungen och statsministern. År 2005 träffade han premiärministern och norska lagstiftare. Tidigare i år mötte president Barack Obama honom i Vita huset. Dalai Lama har gjort flera besök i Sverige, senast han mötte en svensk statsminister var Göran Persson år 2000.

På onsdagen mötte Dalai Lama norsk och internationell pressen i en timmes lång intervju på Nobelinstitutet i Solli Plass i Oslo. Han började berätta om betydelsen av Nobels fredspris som han fick ta emot 1989.

”Det var en välsignelse att få priset. Biskop Desmond Tutu sade att innan han fick priset var det svårt att få möten med viktiga personer. Detsamma gällde för mig. Priset var en bekräftelse på mitt arbete för icke-våld, fred och miljö. Det var en stor hjälp”, sade Dalai Lama enligt vg.no.

På frågan om han är besviken på den norska regeringen sade han till vg.no:

”Nej, jag är inte besviken. Mitt främsta mål är att arbeta för de mänskliga värdena … Jag arbetar för att främja de mellanmänskliga värderingarna, och för att sprida religiös harmoni och kärlek… Att möta allmänheten är det viktigaste, inte träffa ledare. Men om ledaren för ett land jag besöker kommer för att träffa mig, som president Obama gjorde, så jag är glad för det, sade han.