Norges justitieminister tar ansvar för misstagen vid massmorden
Journalister rapporterar under deras första besök på ön Utöya, där högerextremisten Anders Behring Breivik massakrerade 69 människor, främst ungdomar, den 22 juli.


Norges justitieminister Knut Storberget sade att han tar ansvar för de misstag som gjordes vid bombningen i Oslo och massmorden på ön Utöya i juli, enligt rapporter i media.

”Jag har tänkt mycket de senaste veckorna på vad det innebär att ta ansvar efter detta”, sade justitieministern till tidningen Aftenposten. ”Jag tror inte att avgång betyder att man tar ansvar, inte i den här situationen. Det skulle vara som att fly. ”

Det har framförts mycket kritik mot att norska myndigheter inte hade vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra och hantera händelsen och många har reagerat mot bristen på säkerhet i Oslo och på Utöya samt polisens långsamma agerande efter  skottlossningen. Totalt dog 77 personer i de två attackerna.

På måndagen öppnade
Norge Utöya för journalister efter att ha hållit ön stängd under nästan tre månader. Öns vaktmästare sade att de gradvis kommer att öppna delar av ön för allmänheten, rapporterar AP.

”Ön betyder väldigt mycket för väldigt många människor. Ingen ö i Norge har format det politiska landskapet mer än Utoya”, sade Eskil Pedersen, ledare för Arbetarpartiets ungdomsorganisation till nyhetsbyrån med hänvisning till sommarlägren som har hållits på ön.

Översatt från engelska