Norge vill att Sverige startar kärnreaktorerna


Mitt i kalla vintern har vi tre kärnkraftsreaktorer som inte producerar någon el, eftersom de genomgår en modernisering. Efter återstarten måste reaktorn provköras innan den kan gå upp till full effekt. Trots flera försök har ingen kunnat starta utan att något problem dykt upp, vilket fått elpriserna att rusa i höjden.

På Ringhals pågår kärnkraftshistoria, skriver Vattenfall på sin hemsida. 22 miljarder har satsats eller kommer att satsas i miljö- och säkerhetsuppgraderingar, livstidsförlängning samt förstärkning av det fysiska skyddet.

Dessutom vidtas åtgärder som möjliggör effekthöjningar hos kärnkraftverken. Målet är att öka produktionen med 4 TWh vilket är lika mycket el som Göteborg använder under nio månader.

All denna el skulle ha behövts nu när det är kallt, men Ringhals 1 och 2 står stilla. I Oskarshamn är det inte heller någon elproduktion i reaktor 3, som skulle ha tagits i bruk under torsdagen efter ett årslångt stopp med moderniseringsarbeten, men några ventiler krånglade, så det blev inget tillskott till den nordiska elmarknaden.

Med bristen på el har elpriset skjutit i höjden vilket drabbar konsumenterna. Den norske statsministern Jens Stoltenberg anser att Norge har fått ett ledningsbrott på kabeln till kontinenten på grund av att kärnkraftverken i Sverige kör med halv kapacitet.

Stoltenberg anser att lösningen på de extra höga elpriserna i Norden finns i Sverige och han uppmanar Sverige att starta kärnkraftverken nu.

– Vi pressar svenskarna för att starta om kärnkraftverken så snabbt som möjligt, säger Stoltenberg enligt DN.

Den svenska minister som ”pressas” är näringsminister Maud Olofsson, som håller med om att den svenska kärnkraften måste igång, men också att Norge måste förbättra sin överföringskapacitet.

Kärnkraftverken skulle ha varit igång men är det alltså inte, så nu har näringsministern kallat till ett möte med kraftbolagens ägare i nästa vecka där de ska förklara varför elproduktionen inte kommer igång.

När det gäller kärnkraft är det dock säkerheten i verken som prioriteras framför allt. Anders Österberg som är informationschef på Oskarshamns kraftgrupp säger enligt DN:

– Vi skulle inget hellre vilja än producera för fulla muggar. Det kostar ju i form av uteblivna intäkter för våra ägare så det är definitivt ingen bra affär att vi står stilla när vi skulle kunna producera el.