Norge tog till nödlösning inför nationaldagen
På onsdagen spelade en annan av orkestrarna i Marks kommun, Marks Symphonic Band på torget i Kinna. (Foto: Barbro Plogander, Epoch Times)


Den norska kommunen Andebu lyckades inte samla ihop någon orkester till nationaldagen i år, och har därför anlitat en svensk orkester att spela. En nödlösning, som fått blandade reaktioner.

Norges nationaldag den 17 maj firas med stor fest och glädje i hela Norge. Framför 17-maj-tåget marscherar en eller flera musikkårer i uniformer. Därefter går barnen, och det viftas med stora mängder av norska flaggor. Det är norskt för hela slanten, men i år kommer man även att få se ett svenskt inslag.

Andebu kommune, sydväst om Oslo, får inte ihop folk till en orkester i år, men de låter sig inte stoppas i sitt firande. Ulf Holmestrand, orkesterledare för Fristads ungdomsorkester (Fristad ligger i Boråstrakten), fick förfrågan om ungdomsorkestern kunde komma till Andebu och spela på 17 maj. Det ville de.

Orkestern, eller korps som de kallas i Norge, ska spela på tre platser i kommunen. Andebu-borna gillade inte alls den uppkomna situationen: ilskan svallade – bli räddade av svenskar, tänka sig.

”Det är absolut en nödlösning”, sade ordföranden i Andebu kommunstyrelse ordförande Bjarne Sommerstad till lokaltidningen Tønsbergs Blad.

I måndags kom norsk tv och press till Fristad, för den här historien roar också norrmännen, så Fristads ungdomsorkester kan räkna med att bli ordentligt uppmärksammade den 17 maj.

Nästa år hoppas dock invånarna i Andebu att de själva kan ordna en orkester för då blir firandet något extra. 17 maj firas för att kung Christian Frederik den dagen skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814. Det blir alltså 200 år jubileum nästa år.