Norge satsar för att rädda regnskogen
Regnskog i Indonesien. Den norska regeringen har beslutat att satsa 3 miljarder om året för att rädda den utsatta regnskogen. (Foto: AFP)


Norges statsminister har beslutat att landet ska satsa över tre miljarder kronor varje år för att bevara världens utsatta regnskogar.

Norges regeringschef Jens Stoltenberg säger att minskningen av skogsskövlingen i utvecklingsländer snabbt och billigt kan minska globala utsläpp av koldioxid – huvudkomponenten i växthusgaserna, och som många anser vara orsak till global uppvärmning.

Träd och regnskog absorberar koldioxid från jordens atmosfär och bildar sedan syre.

Experter säger att skogsskövlingen är ansvarig för så mycket som 30 procent av globala växthusgaser varje år.

Med god hantering kan skogsresurserna förbli hållbara vilket garanterar en stabil produktion av trä och andra skogsprodukter i framtiden, samtidigt som själva skogarna bevaras. Under senare tid har emellertid de potentiella vinningarna kopplat till regnskogen resulterat i skövling av stora skogområden i många utvecklingsländer.

Miljöentusiaster i Norge
välkomnade varmt den norska regeringens uttalande på söndagen om det nya regnskogsinitiativet. De sade att man hoppas att andra välfärdsländer kan följa Norges exempel och lägga mer ekonomiska resurser på att stoppa skogsskövlingen.

Översatt från engelska