Norge får ny polischef
Øystein Mæland, tidigare rikspolischef i Norge. (Foto: Peter Talos/ Scanpix Norge)


Efter kritiken som framförts mot hur den norska polisen agerade vid attackerna förra sommaren, beslutade Øystein Mæland att avgå som rikspolischef. På torsdagskvällen utsågs Odd Reinar Humlegård, tidigare chef för Kripos, norska polisens enhet för bekämpning av organiserad och annan grov brottslighet, till hans efterträdare.

Øystein Mæland fick en tuff start på posten som rikspolischef. Efter bara en månad inträffade de två dödligaste attentaten i den norska  efterkrigstidens historia, i vilka 77 personer dödades den 22 juli 2011.

Den så kallade 22 juli-kommissionen, som fått i uppdrag att undersöka hur norska myndigheter agerade före, under och efter terrorattentaten i Oslo och på Utöya, fastslog i början av veckan att polisstyrkan bland annat hade kunnat komma snabbare till Utöya, och att de första poliserna som anlände till ön borde ha försökt att stoppa massakern.

På torsdagen meddelade
s lite oväntat i en direktsänd tv-debatt på NRK, att Mæland lämnar sin post, då han inte känner att han har justitieministerns förtroende. Detta efter att justitieminister Grete Faremo förklarat sig jävig i förhållande till polischefen, på grund av deras personliga vänskapsband.

Faremo har fått kritik för sitt agerande. Hon tillträdde efter terrorattackerna, men har inte förrän nu i veckan låtit göra en utredning om jäv.

”Som det blev nu, att Faremo som justitieminister förklarade sig jävig, blev det en omöjlig uppgift för Mæland att fortsätta,” sade Hordalands polischef Geir Gudmundsen till NRK.

Øystein Mæland hade varslat om sin avgång i ett brev till justitieministern. I brevet gav han enligt NRK uttryck för att han gärna hade velat fortsätta. Tidigare på dagen hade han samlat ihop landets polischefer för ett möte.

”Jag har varit beredd att ta på mig ansvaret att leda arbetet med att förbättra den norska polisen, och upplevde också ett starkt stöd från landets polischefer idag”, skrev han i brevet enligt NRK.

Många av Norges regionala polischefer har uttryckt en oro över att förbättringsarbetet inom polisen kommer att saktas ned.

”Detta är det värsta tänkbara som kan ske i den situation som polisen befinner sig i”, sade Arnstein Nilssen, chef för Nordmøre och Romsdal polisdistrikt, enligt SvD.

Statsminister Jens Stoltenberg håller på att personer ska stanna på sina positioner och ta sitt ansvar.  NRK:s politiske kommentator Kyrre Nakkim misstänker att Mælands avgång kan komma att leda till att fler personer avgår.

”De kulturproblem detta pekar på tyder på att man behöver byta ut fler personer. Vilka och hur många vet vi inte, men jag tror att en ny polischef får mycket att göra.”

När Odd Reidar Humlegård nu går in i rollen som rikspolischef kommer han att få förstärkning av flera personer i en ledningsgrupp. Han kommer att bli högsta chefen i den administrativa enhet som Norges övriga polisdistrikt går under, polisdirektoratet.