Nordkoreas samtal om kärnvapennedrustning på is
En tv visar bilder på när Nordkoreas kyltorn rivs vid kärnvapenkomplexet Yongbyon i Seoul den 27 juni 2008. Nordkorea sprängde kyltornet för att symbolisera den kommunistiska statens åtagande att skrota sitt kärnvapenprogram. (Foto: Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)


Sexparts-samtalen ligger på is tills dess att Nordkorea går med på ett bevisprotokoll vilket ska försäkra att all plutonium i landet redovisas. Detta enligt amerikanen Christopher Hill, en av de ledande förhandlarna i sexparts-samtalen.

Hill träffade i förra veckan sin motpart Kim Sook i New York för att diskutera det nuvarande läget för Nordkoreas kärnvapennedrustning.

– Som ni vet har sexparts-samtalen ofta blivit fördröjda. Just nu befinner vi oss i ytterligare en fördröjning, men jag vill betona att vi är redo att ta bort [Nordkorea från det amerikanska statsdepartementets lista över stater som sponsrar terrorism] så snart vi får ett bevisprotokoll som stämmer överens med internationella standarder.

För Kim Jung II-regimen har det varit en stor plåga att stå med på den amerikanska terrorismsponsrings-listan och den vill nu tas bort från listan i utbyte mot att lägga ner kärnvapenprogrammet.

Strykningen från listan kommer emellertid inte ske förrän Nordkorea svarar genom att skriva under bevisprotokollet.

Hittills har Nordkorea stängt och plomberat kärnkraftanläggningar och ännu en gång bjudit in IAEA (International Atomic Energy Agency) för bevakning av aktiviteterna.

Nordkoreas senaste steg mot kärnvapennedrustning togs den 27 juni då man förstörde ett av sina kyltorn i Yongyon inför internationell media.

– Fram tills idag har DPRK (Demokratiska folkrepubliken Nordkorea) slutfört åtta av elva överenskomna uppgifter och man har gjort sig av med mer än hälften av de 8 000 bränslestavarna från 5MW-reaktorn, bekräftade Hill.

Enligt Hill går sexparts-samtalen nu in i sin tredje fas där den viktigaste uppgiften är att överge alla kärnvapen samt existerande kärnkraftsprogram.

Han beskriver överenskommelsen som en bred vision som kommer att kunna erbjuda det nordkoreanska folket en bättre framtid samt lägga en grund för regional stabilitet baserat på erkända internationella relationsnormer, däribland mänskliga rättigheter.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/world/north-korea-denuclearization-talks-on-hold-2876.html