Nordkoreas raket på plats för uppskjutning
En nordkoreansk soldat står vakt framför Unha-3-raketen vid uppskjutningsplatsen Tangachai-ris rymndstation den 8 april. (Foto: Pedro Ugarte/AFP/Getty Images)


Nordkorea har flyttat sin långdistansraket Unha-3 i läge för att skjutas upp senare i veckan, vilket ska visa upp det isolerade kommunistiska landets förmåga att avfyra en långdistansmissil.

En stor grupp reportrar hade forslats ut till den avlägsna platsen i norra Phyonganprovinsen för att ta bilder och observera avfyrningsplatsen. De flankerades av vakter med stenansikten som var posterade i närheten. Raketen förväntas skjutas upp någon gång mellan den 12 och 16 april för att sammanfalla med landets grundare Kim Il-Sungs födelsedag.

Analytiker har sagt att den tredelade Unha-3-raketen delvis använder samma system som den ballistiska missilen Taepodong-2, vilket är anledningen till att det finns mycket skepsis över Nordkoreas påståenden att dess avsikter är fredliga.

Pyongyang har också utfört schaktarbeten i närheten av platsen där kärnvapenprovet i norra Hamkyungprovinsen ägde rum 2006, vilket tyder på att de kommer att genomföra ett nytt kärnvapenprov efter att raketen skjutits upp. Under de senaste två raketuppskjutningarna har Nordkorea följt upp med ett kärnvapenprov, det sista gjordes 2009.

”Nordkorea verkar förbereda ett tredje kärnvapenprov i hemlighet i byn Pungye i Kiljuhäradet i norra Hamkyungprovinsen, i samma område som de två tidigare kärnvapenproven genomfördes”, berättade en Seoul-baserad källa med kunskaper i ämnet för Daily NK .

”De senaste satellitbilderna bekräftar att bortsett från de två utschaktade testplatserna i Pungye håller Nordkorea på att gräva upp ett nytt område och att detta arbete är i sin slutfas”, lade källan till. NK har publicerat två satellitbilder som visar att man gräver i närheten av de tidigare testplatserna.

I takt med att uppskjutningen kommer närmare har Sydkorea ökat sitt samarbete med andra länder för att vara berett på om uppskjutningen skulle misslyckas och satelliten faller ner på sydkoreanskt territorium, rapporterade South Korea Herald. Sydkorea har också övat med ett liknande objekt för att kunna fånga upp en eventuellt störtande Uhna-3 och även planerat för en eventuell evakuering av invånarna på västkusten.

Sydkoreas minister Yu Woo-ik uppmanade på måndagen Pyongyang att avbryta sitt rakettest, rapporterar tidningen. ”Nordkoreas avfyrning av en långdistansraket kan inte anses som mod. Att bry sig om det nordkoreanska folkets välfärd är riktigt mod”.

USA och Japan har också uppmanat Nordkorea att inte genomföra testet. USA sade att det skulle vara i strid med FN:s säkerhetsråds mandat. Japan sade att de skulle skjuta ner raketen om den kommer i närheten av deras territorium.

Hela tiden har Nordkoreas statliga medier hävdat att de har rätt att skicka upp en satellit i en omloppsbana.

”I vetenskapens och teknikens tidsålder är det lagligt och en global trend att utveckla och använda arbetande satelliter som behövs för landets ekonomiska utveckling”, skrev den nordkoreanska Central News Agency på söndagen.

Unha-3 missilen är planerad att avskiljas i vattnen väster om Filippinerna, cirka 300 mil från uppsändningsplatsen i nordvästra Nordkorea, rapporterar Reuters.

Förra gången man försökte skjuta upp en raket sade experterna att den tredje delen av raketen inte kunde avskiljas ordentligt och man misslyckades med att skicka ut en satellit i rymden. Men om den tredje delen är klar och fungerar då visar det att raketen skulle kunna leverera kärnvapen på lång distans, sade nyhetsbyrån.

Översatt från engelska