Nordkoreas missiluppskjutning stoppar USA:s livsmedelsbistånd
Pyongyangs Kim Il-Sungs torg var proppfullt med människor vid en nationell minnesstund på hundraårsdagen av ledaren Kim Jong Il död, den 25 mars 2012. (Foto: Korean Central-nyhetsbyrå / AFP / Getty Images)


En amerikansk tjänsteman sade på onsdagen att Nordkorea inte kommer att få 240 000 ton livsmedelsbistånd, eftersom det insisterar på att genomföra en raketuppskjutning nästa månad, i strid mot avtalet om mat som de två länderna nyligen kom överens om.

Peter Lavoy, t.f biträdande sekreterare för Asien och Stillahavsområdets försvarsfrågor, berättade för AFP att Nordkoreas planer på att skjuta upp en satellit i rymden ”speglar deras brist på vilja att fullfölja sina internationella åtaganden så vi har varit tvungna att avbryta vår åtgärd, att ge livsmedelsbistånd till Nordkorea.”

För flera veckor sedan, innan offentliggörandet av raketuppskjutningen, kom Nordkorea och USA överens om att Pyongyang inte skulle genomföra missil- eller kärnvapentester i utbyte mot livsmedel. Det isolerade, kommunistiska landet har drabbats av hungersnöd flera gånger under de senaste decennierna och är beroende av donationer för att föda sin befolkning.

Lavoy tillade att USA anser att det är omöjligt ”att se till att livsmedelsbistånd går till de svältande människorna och inte till regimens elit”, vilket har varit vanligt i det förflutna, rapporterade nyhetsbyrån.

”Denna planerade uppskjutning är mycket provocerande eftersom det visar Nordkoreas önskan att testa och utöka sin långdistansmissilkapacitet”, sade Lavoy. Uppskjutningen har fördömts av FN, EU, Japan och Sydkorea.

Nordkorea sade via statlig media att det ”inte kommer att ge upp satellituppskjutningen för fredliga ändamål, som är en legitim rätt av en suverän stat och ett krav som är nödvändigt för ekonomisk utveckling.”

Artikeln på engelska.