Nordkoreas kärnvapenhot allvarligt enligt sydkoreansk källa
Ett militärfordon med en missil som tros vara av klassen Taepodong visas under en parad den 15 april i Pyongyang. Kina misstänks exportera mobila avfyringsramper för missiler till Nordkorea. (Foto: Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)


En högt uppsatt före detta militärofficer i Sydkorea säger att kärnvapenhotet från Nordkorea är mycket allvarligare än vi tror.

Nordkorea lovade på söndagen att ”stärka sina nukleära avskräckningsvapen” efter USA:s och Sydkoreas militära övningar nära gränsen.

Den 25 juni 1950, sex årtionden sedan, anföll Nordkoreas kommunistiska väpnade styrkor Sydkorea och startade Koreakriget. Man kom överens om vapenvila 1953 men länderna är tekniskt sett fortfarande i krig med varandra.

Den pensionerade högt uppsatte sydkoreanska officeren säger att sydkoreanska medborgare är alltför avspända i fråga om ett potentiellt kärnvapenhot från Nordkorea.

– Sydkoreanerna tror inte att Nordkoreas kärnvapen utgör något större hot, de känner sig för trygga med det. Men hotet är mycket värre än vi tror, sade officeren, som inte ville uppge sitt namn, till NTD Television.

Kina har nyligen anklagats för att hjälpa Nordkorea med militärt bistånd och ignorera FN-sanktioner mot landet. Enligt Japans Asahi Shimbun visar expertrapporter för 2011 och 2012 att Peking hjälpt Nordkorea utveckla vapnen.

– Kina stödjer fortfarande Nordkorea. Om Kina hjälper Nordkorea bygga något som har med kärnvapen att göra, kan vi inte lösa problemet med vår militär utan vi måste ta itu med det politiskt. Sydkorea måste stoppa Kina med ekonomiska sanktioner, sade den före detta officeren.

Samtidigt träffade USA och Sydkorea ett avtal tidigare den här månaden om att stärka gemensamma försvarsband som svar på Nordkoreas militära utveckling.

Att utöva påtryckningar på Nordkorea på det här sättet, kan hjälpa att hålla tillbaka kommunistregimen, säger officeren.

– Sydkorea har startat ett missilförsvarssystem med den amerikanska styrkan i Sydkorea. Om Sydkorea är helt redo för attacken kommer det att sätta större press på Nordkorea, sade han.

Nordkoreaexperten Yuseok Seo tror att den här typen av avskräckande medel kan ha inverkan.

– Sydkorea har nyligen avslöjat nya typer av vapen som kan försvara eller attackera Nordkoreas missiler, så detta kan stävja aggression från Nordkorea, sade han.

Översatt från engelska