Nordkoreanska soldater svälter och tvingas stjäla eller dö, säger avhoppare
En nordkoreansk soldat står på vakt på stranden till floden Yalu som skiljer den nordkoreanska staden Sinuiju från den kinesiska gränsstaden Dandong, den 17 december 2013. Den 27 december 2014 gick en nordkoreansk soldat över gränsen till Kina och dödade fyra kinesiska bybor, uppenbarligen på jakt efter mat. (Foto: Mark Ralston/AFP/Getty Images)


En avhoppare från Nordkorea har medgett att soldater, däribland landets specialstyrkor, för närvarande är hårt drabbade av livsmedelsbrist, liksom även resten av landets befolkning.

Avhopparen, som använde pseudonymen Kim Gil-su, var en yrkesofficer i 40-årsåldern. Han flydde förra året genom Kina och gav just sin första intervju, till Washington Free Beacon.

Han sade att det verkar vara svår svält inom militären, men han sade att officerare behandlas mycket bättre än soldater av lägre rang, vilkas måltider består av ”majs-ris”, vilket är mald majs som man fått att se ut som ris, sade han.

De lägre rankade soldaterna, sade han, ”är mycket unga och starka och verkligen energiska och de kräver mat. Men sådana behov tillgodoses inte av militären. Så några soldater försöker fly från militären. Vissa stjäl mat bara för att kunna överleva.”

Kim beskrev det som en ”allvarlig situation”, och sade att soldater ”som är alerta går ut och stjäl mat, de äter upp den och de kan överleva.”

Han tillade: ”De som är riktigt konservativa och skötsamma går inte ut för att stjäla, så de lider av hunger, de blir svaga och de dör. Jag begravde sju personer, mina vänner, som svalt ihjäl.”

Han talade också om hur befolkningen ser på ledaren Kim Jong-un.

”Kim Jong-un tillkännager om och om igen att han kommer att förbättra levebrödet för vanliga människor, men ingenting har egentligen förändrats”, sade han till Free Beacon. ”Det har inte gjorts några konkreta åtgärder för att förbättra folkets levebröd, så folk litar inte längre på Kim Jong-uns ord och uttalanden.”

Officeren talade om det svåra livet i det isolerade kommunistlandet, och han påpekade att det finns en tilltagande instabilitet inom landet.


En nordkoreansk kvinnlig soldat patrullerar på stranden till floden Yalu i Nordkorea. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

En nordkoreansk kvinnlig soldat patrullerar på stranden till floden Yalu i Nordkorea. (Foto: STR/AFP/Getty Images)

”Det så kallade myggnätet bör förstöras så att andra idéer och ideologier kan komma in i det nordkoreanska samhället och bidra till regimens kollaps”, sade officeren. ”Annars, om regimen fortsätter så kommer landet att uppleva en mycket allvarlig intern explosion i hela befolkningen”, tillade Kim.

Avhopparen sade att han ingick i Nordkoreas stormtrupper, som enligt människorättsgrupper används för att slå ner på oliktänkande.

Kim sade att han flydde simmande över en flod, med en kniv i munnen, för att komma till Kina.

Och varför hade han kniven? ”Jag hade inget annat ställe att ha den på när jag simmade och jag behövde den ifall jag hade blivit tvungen att slåss mot vakter eller begå självmord, om jag fångades”, sade han.

Under hela sin existens har Nordkorea härjats av livsmedelsbrist och direkt hungersnöd. Experten på Nordkoreas ekonomi, Marcus Noland, sade 2013 att Pyongyang är ”klart skyldigt” till matbristen, enligt Radio Free Asia. ”Den nordkoreanska regeringen använde inte, och fortsätter att inte använda, de resurser som finns till dess förfogande för att åtgärda bristen på mat bland befolkningen, och när det erbjöds stöd så hindrade den och fortsätter att hindra hjälpverksamhet”, sade han.