Nordkoreansk soldat korsade världens mest bevakade gräns
En sydkoreansk soldat stänger grindarna vid gränsen i Imjingak fredspark i Paju, nära den demilitariserade zonen som delar de två koreanska staterna den 27 juli, som är den 59:e årsdagen av undertecknandet om vapenvila i Koreakriget. (Foto: Jung Yeon-Je/AFP/GettyImages)


En nordkoreansk soldat dödade två officerare och hoppade sedan av till syd, sade en sydkoreansk försvarsdepartementstjänsteman på lördagen.

Soldaten korsade gränsen i den västra delen av den demilitariserade zonen som skiljer det isolerade Nordkorea från Sydkorea, rapporterade Yonhap News Agency. Zonen är världens hårdast bevakade gräns och vaktas av hundratusentals soldater och landminor.

Gränsvakter berättade för nyhetsbyrån att de hört flera skott och såg den nordkoreanska soldaten springa över gränsen. De bekräftade att han ville hoppa av till syd. Han berättade för vakterna att han skjutit och dödat sitt pluton- och kompanibefäl medan han var i tjänst, enligt nyhetsbyrån. Soldaten sade 
att han genomgick förhör av ett utredningsteam när han sköt.

Händelsen ägde rum på ett industrikomplex där runt 50 000 nordkoreaner arbetar vid cirka 120 sydkoreanska fabriker.

Nyhetsbyrån rapporterade att vakterna såg nordkoreanska soldater bära bort två kroppar.

Det har bara varit en handfull nordkoreanska soldater som har hoppat av till syd. Det har endast hänt tre gånger tidigare det senaste decenniet. Under 2010 flydde en nordkoreansk soldat vid den östra delen av den demilitariserade zonen.

Under de senaste 60 åren har 20 000 nordkoreaner hoppat av till landets södra granne och många flyr till Kina.

Nord- och Sydkorea är tekniskt sett fortfarande i krig sedan Koreakriget 1950-1953. De har vapenstillestånd.

Översatt från engelska.