Nordkoreansk ämbetsman avrättad med eldkastare
Den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un (till höger) och hans sedermera avrättade farbror Jang Song-Thaek på TV i Sydkorea den 3 december 2012. (Foto: Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)


O Sang-hon, en nordkoreansk tjänsteman som hade band till den avrättade farbrodern till ledaren Kim Jong-Un, blev enligt uppgift dömd till döden genom avrättning med eldkastare. Detta rapporterade en framstående sydkoreansk tidning om under veckan.

Den koreanska tidningen, The Chosun Ilbo, citerade dessa uppgifter från en källa nära regimen i sin artikel om att O Sang-hon, som var viceminister vid Ministeriet för offentlig säkerhet, ”hade avrättats med eldkastare”.

Källan tillade att O Sang-hon ”hade gjort departement till” en ”personlig beskyddsstyrka” för Jang Song – taek, en farbror till Kim som en gång var en av de mäktigaste människorna i regimen, men som senare avrättades i december 2013 för att han ansågs vara ”kontrarevolutionär”.

Byrån, som leddes av Jang, lades ner efter händelsen och 11 höga tjänstemän antingen avrättades eller internerades. Jangs syster, Kye-sol, och hennes make, Jon Yong-jin, liksom svärsonen Kim Yong-Ho avrättades. Systerns make hade tidigare varit ambassadör i Kuba.

En källa berättade för Chosun Ilbo att regimen är ute efter att göra en tredje utrensning av flera tjänstemän som stödde Jang.

Men sanningshalten i Ilbo-artikeln är ifrågasatt. Tidigare i år hade det felaktigt rapporterats att Kim lät 120 hundar slita sönder rivaler som en form av avrättning. Förra månaden rapporterades det att Kim beordrade alla män i Nordkorea att ha samma frisyr som han. Det visade sig också vara en bluff.

”Historien om eldkastaravrättningen är emellertid på sätt och vis rimlig. För det första rapporterades den av en välkänd källa som noga har följt Kims utrensningar av sin farbrors närmaste medarbetare. Tidigare i veckan – några dagar innan eldkastarhistorien – hade det publicerats en annan historia som berättade att han var redo att avrätta ytterligare 200 av farbroderns närmaste anhängare”, enligt en analys i tidningen The Washington Post.

Översatt från engelska