Nordkorea stoppar test av kärnvapen i utbyte mot livsmedel
Jordbrukare arbetar nära hamnstaden Nampo i Nordkorea i april 2011. USA och Nordkorea tillkännagav den 29 februari att Pyongyang skulle stoppa sina kärnvapenprov och i gengäld få livsmedelsbistånd. (Foto: AFP/Getty Images)


Nordkorea har gått med på att stoppa landets kärnvapenprogram i utbyte mot livsmedelsbistånd, som man är i ett desperat behov av, meddelade USA:s utrikesdepartement i veckan. I uppgörelsen ingår att även tillåta FN:s kärnvapeninspektörer att kontrollera efterlevnaden av kärnvapenstoppet. Några dagar efteråt hotar landets unge ledare med heligt krig mot Sydkorea.

– Även om USA fortfarande ”känner en djup oro” över Nordkoreas agerande på ”många områden”, är ett uppehåll i kärnvapenprogrammet ett steg framåt, sade utrikesminister Hillary Clinton.

”Nordkorea har gått med på att stoppa provskjutning av långdistansmissiler, kärnvapenprov och nukleära aktiviteter på Yongbyon, inklusive urananrikning”, sade Clinton, enligt ett transkriberat tal.

Regimen har lovat att stänga anläggningens reaktor på fem megawatt och tillhörande faciliteter, uppger utrikesdepartementet.

Nordkoreas utrikesdepartement släppte, samtidigt som USA, ett tillkännagivande om att man hade kommit överens om ett stopp ”med syfte att upprätthålla en positiv atmosfär … medan produktiva dialoger fortsätter”, rapporterade Sydkoreas nyhetsbyrå Yonhap News Agency.

Tillkännagivandet kommer efter att de båda länderna fört samtal i Peking under den senaste veckan, de första samtalen sedan ledaren Kim Jong Il dog i december. Hans unge son, Kim Jong Un, som tros vara 28-29 år, tog över som landets ledare.

– I gengäld kommer USA att leverera 264 000 ton livsmedel och andra förnödenheter till Nordkorea, och mer kan levereras om det finns behov, sade Clinton.

Detaljer om hur leveransen ska ske har inte slutförts, men Clinton sade att processen skulle övervakas intensivt av amerikanska tjänstemän. Ett kroniskt problem med att ge livsmedelsbistånd, och den vanligaste kritiken mot det, är att stödet omdirigeras av militären och aldrig når en majoritet av den svältande befolkningen.

Nordkorea är starkt beroende av internationellt livsmedelsbistånd och de flesta av landets befolkning lever på matransoner. Miljoner, eller uppskattningsvis fem till tio procent av befolkningen, dog i en omfattande hungersnöd under 1990-talet.

Analytiker har sagt att Nordkorea för närvarande står inför en livsmedelsbrist på 700 000 ton spannmål och inte kan föda sin befolkning.

Inspektörer hos FN:s Internationella atomenergiorgan(IAEA) kommer också att återvända till Nordkorea för att inspektera Yongbyons kärnforskningsanläggning, som ligger cirka åtta mil norr om huvudstaden, Pyongyang. Anläggningen framställde det material som användes i Nordkoreas kärnvapenprov 2006 och 2009.

Nordkorea hade under 2005 kommit överens om en liknande kärnvapennedrustning i utbyte mot hjälp, men avböjde i sista stund på grund av övervakningskraven.

Under 2009 sparkade Nordkorea ut IAEA:s inspektörer, drog sig ur sexpartssamtalen – med Sydkorea, Kina, Japan, Ryssland och USA – och genomförde test av missiler och kärnvapen. USA stoppade livsmedelsbiståndet under tvisten.

Utrikesdepartementet sade att man hoppas kunna förbättra atmosfären för samtal med det slutliga målet att återuppta sexpartssamtalen och få ett kärnvapenfritt Nordkorea.

Med det tillfälliga förbudet mot kärnvapen- och robottester, ”skulle detta lilla steg kunna få USA och Nordkorea att återgå till status quo, som det var innan december 2008, vid tidpunkten för den sista omgången av sexpartssamtalen,” skriver Scott A. Snyder, Asienexpert på utrikespolitiska rådet.

Några dagar efter överenskommelsen om ett stopp av Nordkoreas kärnenergiprogram, hotar landets unge ledare Kim Jong Un att genomföra ”landets egen variant av heligt krig” mot Sydkorea. Det påstods att det föranleddes av att sydkoreanska soldater i Incheon skrivit kränkande ord på porträtten av Kim Jong Il och hans son och efterträddare Kim Jong Un. (Kompletterande tillägg)

Översatt från engelska.