Nordkorea skickar slavarbetare utomlands
En nordkoreansk bonde vilar vid ett fält 2011. Andra nordkoreaner tvingas åka utomlands för att bättra på statens finanser. (Foto: Goh Chai Hin/AFP/Getty Image)


Den nordkoreanska regimen drar in mellan 10 och 20 miljarder kronor till statskassan genom att skicka tiotusentals tvångsarbetare utomlands för svältlöner, medan regimen stoppar pengarna i sina egna fickor.

Minst 50 000 nordkoreaner tvingas resa till andra länder för att arbeta i gruv-, skogs-, textil- och byggindustrin, säger FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Nordkorea, Marzuki Darusman. Tvångsarbetarna får dåligt med mat, och kan tvingas jobba upp till 20 timmar om dagen, med bara en eller två lediga dagar i månaden,

Det här är ett nytt sätt för Nordkorea att förbättra sin svåra ekonomiska situation. De nordkoreanska arbetarna tjänar mellan 1 000 och 1 300 kronor i månaden för 20 timmars arbetsdag, men arbetsgivaren betalar betydligt högre belopp till den Nordkoreanska staten, skriver The Guardian.

Mest i Kina och Ryssland

De flesta finns i Kina och Ryssland. Men de ska också finnas i Algeriet, Angola, Kambodja, Ekvatorialguinea, Etiopien, Kuwait, Libyen, Malaysia, Mongoliet, Burma, Nigeria, Oman, Polen, Qatar och förenade Arabemiraten, säger Darusman.

Han berömde också ett byggföretag i Qatar som avskedade 90 nordkoreaner, nästan halva arbetsstyrkan i maj, när de upptäckte att arbetsledarna tvingade arbetarna att jobba mer än tolv timmar om dagen.

Enligt intervjuer med tidigare arbetare, som gjorts av människorättsorganisationer, använder man sig av Songbun, ett nordkoreanskt klassystem. De med låg klass får de farligaste och enformigaste jobben, och arbetarna övervakas ständigt av nordkoreanska arbetsledare.

Beklagade människorättssituationen

I sin presentation för FN:s generalförsamling i New York på onsdagen pratade Darusman om de stora problemen med mänskliga rättigheter överlag i Nordkorea. Det kommer hela tiden rapporter om svårigheterna i det dagliga livet och diskrimineringar på grund av klassystemet, summariska avrättningar och totalt förakt för de internationella standarderna för mänskliga rättigheter.

Han uppmanade alla FN:s system att gemensamt fortsätta sina ansträngningar att förbättra den svåra situationen. Han sade också att han fortfarande är övertygad om att säkerhetsrådet bör ställa regimen i Nordkorea till svars för sina brott i den Internationella brottmålsdomstolen.

Men enligt The Guardian är det inte troligt att det kommer att hända, eftersom Kina och kanske också Ryssland, som Nordkorea försöker liera sig med, lägger in sitt veto.

Som svar på FN:s förfrågning misskrediterar Nordkorea flyktingar och deras berättelser om tortyr och övergrepp