Nordkorea säger åt utlänningar att evakuera
Sydkoreanska nyhetsmedier läser upp ett uttalande från Nordkoreas Asien-Stillahavsområdes fredskommitté som uppmanar alla utlänningar i Sydkorea att evakuera för sin egen säkerhet. (Skärmdump av The Epoch Times)


Nordkoreas statliga television har utfärdat en varning från Kappc (Nordkoreas fredskommitté i Asien-Stillahavsområdet) att alla utlänningar i Sydkorea bör evakuera den 9 april.

”Kommittén informerar alla utländska institutioner, företag och turister i Seoul och i andra delar av Sydkorea att vidta åtgärder för skydd och evakuering för sin egen säkerhet”, sade ett engelskspråkigt meddelande från Kappc, enligt den sydkoreanska tidningen Yonhap.

Detta kom efter Pyongyang meddelade att Kaesong Industrial Complex stängs den 8 april. Industrikomplexet ligger strax norr om den demilitariserade zonen mellan Nord- och Sydkorea och är den sista återstående symbolen för samarbete mellan nord och syd.

Ingen av de 53 000 nordkoreanska arbetarna anställda av Kaesongföretagen kom till arbetet på tisdag morgon.

En grupp chefer från sydkoreanska företag har gjort ett uttalande där de ber regeringarna i Nord- och Sydkorea att hitta en lösning och öppna komplexet.

Han Jae-kwon, från en företagarorganisation på Kaesong, sade att de hoppades kunna skicka en delegation från företagen till Nordkorea i ett försök att lösa problemen på Kaesong, enligt The Guardians översättning av en lokal sändning.

Några sydkoreanska myndigheter ser den senaste tidens hot och fientliga handlingar från Nordkorea som en strategi att öka spänningen i regionen i syfte att vinna fördelar.

”Att späda på spänningarna har varit en taktik som Nordkorea använt under årtionden för att hantera omvärldens tryck mot deras dåliga beteende och vinna fördelar”, sade en sydkoreansk regeringstjänsteman, som vill vara anonym, till Yonhap.

USA tar Nordkoreas hot på allvar. Amiral Samuel Locklear, befälhavare för USA i Stillahavsområdets kommando, sade till en senatskommitté på tisdagen att Nordkorea är ett tydligt och direkt hot mot USA och dess allierade i regionen.

Locklear sade att Nordkorea har ställt en stor del av sina stridskrafter längs den demilitariserade zonen med Sydkorea, en position som hotar USA och Sydkoreas civila och militär.

Översatt från engelska