Nordkorea planerar skicka upp långdistansraket
Sydkoreaner bränner en modell av en nordkoreansk missil i Seoul 2009. Då testade Nordkorea en Taepodong-2 missil men hävdade att det var en satellit. Nu planerar landet att återigen skjuta upp en långdistansraket med satellit, vilket strider mot avtalet som de nyligen slöt med Washington. (Foto: Chung Sung-Jun/Getty Image)


Trots att Nordkorea nyligen slutit ett avtal med USA om att sätta ett tillfälligt stopp för missiler och kärnvapenprov, meddelade Nordkorea på fredagen att de kommer att skicka upp en långdistansraket med en satellit som ska observera jorden i april.

Det isolerade kommunistiska landet sade för flera veckor sedan att man skulle införa ett tillfälligt stopp för att i gengäld erhålla omkring 240 000 ton livsmedel från USA, vilket landet är i desperat behov av.

När tillkännagivandet om att raketuppskjutningen kom, fördömdes den av USA:s utrikesdepartement. I uttalandet säger man att ”uppskjutningen är direkt i strid med de internationella förpliktelserna och mycket provocerande”. Enligt FN:s säkerhetsråd får inte Nordkorea genomföra raketuppskjutningar med ballistisk missilteknologi.

”Att skjuta upp en sådan missil skulle innebära ett hot mot säkerheten i området och skulle också vara oförenligt med Nordkoreas senaste åtagande att avstå från långdistansmissiler” lade utrikesdepartementet till.

Nordkorea sade att Unha-3 raketen som ska bära Kwangmyongsong-3 satelliten ska skjutas upp från en raketbas i norra Pyongan-provinsen i mitten av april, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap News Agency. Uppskjutningen är tänkt ”att markera 100 årsdagen av president Kim Il Sungs födelse”. Kim II Sung grundade det kommunistiska landet och han skapade en massiv kult kring sin person under sin regeringstid.

Nordkorea säger också att uppskjutningen av satelliten inte kommer att skada närliggande länder med nedfallande delar eller på annat sätt, rapporterade Yonhap.

”Uppskjutningen av raketen kommer att strikt följa gällande relevanta internationella regler för vetenskapliga och tekniska satelliter för fredliga ändamål och säkerställa största möjliga öppenhet”, säger Nordkorea enligt Yonhap.

Sydkorea sade att Nordkorea ”omedelbart bör stoppa en så provocerande handling och uppfylla sina internationella förpliktelser”, rapporterade nyhetsbyrån.

Som ett av världens fattigaste och mest sanktionerade land i världen har Nordkorea tidigare slutit förbindelser med USA och Sydkorea, vanligen i utbyte mot mat och ekonomiskt stöd, men har senare brutit överenskommelserna.

Under 2009 testade Nordkorea en Taepodong-2 missil och hävdade att det bara var en satellit som skulle skickas upp. Uppskjutningen misslyckades och misilen föll ner i Stilla havet cirka 320 mil från avfyrningsplatsen.

Enligt Lee Dae-woo, från Sejong-institutets tankesmedja i Sydkorea, är Nord intresserad av att få ännu mer livsmedelsstöd än vad USA redan utlovade förra månaden. ”Ett kärnvapenprov skulle vara för mycket men ett missiltest förklätt till satellittest är vad de kan använda nu, för att få ut mer från Washington”, sade Lee Dae-woo till Korea Herald.

Översatt från engelska.