Nordkorea misstänks ha stört Sydkoreas flygsignaler
Flygplan från Sydkoreas Korean Air står på flygplansplattan på Incheon International Airport väster om Seoul den 2 maj. Elektroniska signaler från Nordkorea har stört civila flyg på väg in och ut ur Sydkorea. (Foto: Jung Yeon-Je/AFP/GettyImages)


Nordkorea misstänks för att i helgen ha stört GPS-signaler för fler än 250 flyg i Sydkorea, meddelade tjänstemän i onsdags.

– Vi har fått bekräftat att störningen med GPS-signaler kommer från norr, berättar Lee Kyung Woo från Koreas kommunikationskommitté för AFP.

Spänningen mellan de två länderna har under den senaste tiden varit stark. Nordkorea har via statsmedia nyligen hotat att förvandla olika mål i Sydkorea till ”aska” och även hotat den amerikanska militären, och sagt att man kan förstöra den i ”ett enda slag.”

Pyongyang anklagar Sydkoreas ledarskap för att ha inte ta festligheterna som ägde rum förra månaden på allvarr då landet hyllade grundaren Kim I Sungs födelsedag. Kim I Sung är den nuvarande ledaren Kim Jong Uns farfar. Den isolerade staten försökte även, men misslyckades, att testa en långdistansmissil som utländska experter i själva verket tror var en interkontinental missil.

Sydkorea, som tekniskt sett fortfarande är i krig med Nordkorea, anklagar i sin tur Pyongyang för att även ha stört GPS-signaler i augusti 2010 och mars 2011, rapporterar BBC.

Kim Choon Oh från Sydkoreas kommunikationsministerium säger att GPS-störningar huvudsakligen förekommit runt flygplatsen Incheon i Seoul.

– Signalkällan spåras nu av myndigheterna, sade han till AFP.

En tjänsteman, som inte vill lämna ut sitt namn, från ministeriet för Mark, transport och havsfrågor, sade till webbtidningen Daily NK:

– Fram tills nu har inga allvarliga skador uppkommit, endast ”radiostörningar”. Vi tror att det fortsätter, till och med i denna stund.

Sydkoreas underrättelsetjänst misstänker att Nordkorea köpt och importerat runt 20 stycken radar-störningsfordon från Ryssland, vilka har en räckvidd på mellan cirka 50-100 km, rapporterar Daily NK.

Artikeln på engelska.