Nordkorea hotar sydkoreanskt flyg
Flygplan från Korean Air och Asiana står vid hangaren på Gimpoflygplatsen i Seoul de 6 mars. Sydkorea uppmanade Nordkorea att ta tillbaka sina "inhumana" hot mot sydkoreanska civilflyg. (Foto: Jung Yeon-Je/ AFP)


Sydkorea uppmanar Nordkorea att omedelbart dra tillbaka det hot de utgör mot landets kommersiella flygtrafik. Sydkorea har tvingats sluta flyga i närheten av den isolerade kommunistaten.

Nordkorea har meddelat att de inte kan garantera säkerheten för sydkoreanska passagerarflygplan. Varningen kopplades till de gemensamma militärövningarna som USA och Sydkorea börjar på måndag och som har hållits i åratal utan större incidenter. Nordkorea kritiserar övningarna som ett förspel till invasion och krig.

Enligt Reuters förbereder sig nu Nordkorea för att testa sin långdistansmissil, Taepodong-2. Det kan vara en annan orsak till att Nordkorea varnar för flygningar utanför den östra kusten av halvön, där robotar befinner sig.

USA:s  sändebud för Nordkorea, Stephen Bosworth, kritiserade Pyongyang för flygplanshotet.

”Detta är, tror vi, mycket främmande. Det är en provokation och det är oacceptabelt.”

FN: s delegation, som innefattade tjänstemän från USA, Sydkorea, Storbritannien och Nya Zeeland, uppmanade Nordkorea att avstå från alla provokativa åtgärder och kritiserar hotet som gjorts mot det kommersiella flyget i ett pressmeddelande, meddelar Reuters.

Relationerna mellan de två koreanska staterna har blivit allt mer spända under den senaste tiden. Koreakriget som delade landet 1950-1953, slutade i eldupphör men aldrig med ett fredsfördrag.