Nordkorea hotar Sydkorea med krig
En nordkoreansk flagga fladdrar i propagandabyn Gijungdong. Flaggan syns från Sydkoreas frihetsby Taesungdong, under en examensceremoni i Taesungdongs grundskola i Paju den 16 februari 2012. (Foto: Jung Yeon Je/AFP/Getty Images)


Endast några dagar efter att Nordkoreas unga ledare, Kim Jong-Un, gick med på ett tillfälligt uppehåll i landets kärnvapenprogram hotar han nu att föra sitt ”eget heliga krig” mot Sydkorea.

I syfte att fördöma Sydkorea deltog omkring 150 000 civila och militär personal i söndagens demonstration, som tv-sändes i Nordkoreas huvudstad Pyongyang.

”Lokalen är fylld av människor med viljan att tillintetgöra fiender för att utplåna förrädaren [Sydkoreas premiärminister] Lee och militära krigsgalningar”, rapporterade Nordkoreas statliga nyhetsbyrå KCNA, enligt Sydkoreas Yonhapnyheter.

Utbrottet mot Sydkorea orsakades av att ett sydkoreanskt arméförband i Incheon påstods ha skrivit kränkande budskap om den avlidne Kim Jong-Il och hans efterträdande son, Kim Jong-Un, under de två männens porträtt.

KCNA publicerade därefter ett bitande uttalande av en talesman för Kim Jong-Un, den koreanska folkarméns överbefälhavare, i sin engelska utgåva på fredagen med rubriken ”Den starkaste varningen ges till dem som skadar högsta ledarskapets värdighet”.

”Lee Myung Bak-gruppen har utan att tveka begått högförräderi, som förbannas tre gånger. Enheterna i marionettarmén förtalade och svärtade ner öppet värdigheten hos den högsta ledningen”, sades det i uttalandet.

”Den högsta ledningen av den koreanska folkarmén, … förklarar återigen högtidligt att den urskillningslöst kommer att iscensätta sitt eget heliga krig för att utplåna förrädargruppen”, fortsatte meddelandet.

Han tog också tillfället i akt att angripa USA för att de håller gemensamma militära övningar med Sydkorea.

”Krigsövningarna, som nu hålls av Lee Myung Bak-gruppens förrädare och de amerikanska imperialisterna, har utlöst ett våldsamt missnöje hos armén och det nordkoreanska folket”.

Kim besökte gränsstaden Panmunjom och sade till soldaterna där att ha full beredskap.

”Lee Myung Bak-gruppen är svurna fiender och koreanerna kan aldrig leva under samma himmel med dem. Krigshetsarna i den sydkoreanska armén är ett gäng förrädare vilka armén kommer att utplåna med ett svep”, kunde man läsa i uttalandet.

Förra veckan kom Nordkorea överens med USA att ha ett tillfälligt uppehåll i sitt kärnvapenprogram i utbyte mot livsmedelsbistånd. Det isolerade kommunistiska landet är i desperat behov av hjälp utifrån för att kunna ge mat åt sitt folk efter en rad förödande svältår under 1990-talet och under de senaste åren.

Översatt från engelska.