Nordkorea hotar med kärnvapenprov - om inte sanktioner dras tillbaka
Nordkorea hotar med ett andra kärnvapenprov samt att test-lansera ballistiska missiler såvida inte FN ber om ursäkt för sitt fördömande av en tidigare uppskjuten raket. (Foto: AFP/Jung Yeon-Je)


Nordkorea hotar att genomföra ett kärnvapenprov samt att testa strategiska robotar om inte FN:s säkerhetsråd ber om ursäkt för de sanktioner som införts mot dem.

En talesman för Nordkoreas utrikesministerium sade i ett uttalande, enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA, att han kräver att säkerhetsrådet drar tillbaka alla resolutioner mot landet som infördes efter landets senaste robotprov, skriver Reuters. 

Uttalandet har ännu inte kommenterats av Sydkorea och Kina.

Nordkorea har för några dagar sedan meddelat att man ska återuppta sin plutoniumtillverkning. Använt kärnbränsle från landets kärnkraftverk ska användas för att bygga upp landets kärnvapenarsenal. 

FN:s säkerhetsråd införde sanktioner om Nordkorea efter ett robottest i juli 2006 och ett kärnvapenprov några månader senare.

Sanktionerna skärptes nyligen efter att Nordkorea skickade upp en långdistansrobot den 5 april i år, trots internationella vädjanden om att inte göra det.