Nordkorea hotar att göra slut på Sydkorea enligt nordkoreansk diplomat
Sydkoreanska aktivister bränner en bild av Nordkoreas ledare Kim Jong-Un under en demonstration mot Nordkoreas senaste kärnvapenprov i Seoul den 13 februari 2013. (Foto: Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images)


En nordkoreansk diplomat sade under FN:s nedrustningskonferens i veckan att landet skulle ”fullständigt tillintetgöra” dess södra granne, Sydkorea.

Den isolerade kommunistiska regimens retorik har blivit mer och mer hotfull mot USA och dess allierade efter en framgångsrikt genomförd raketuppskjutning i december och ett kärnvapenprov förra veckan.

”Som ordspråket säger vet en nyfödd valp inte vad rädsla för en tiger vill säga. Sydkoreas nyckfulla beteende skulle bara förebåda dess slutliga tillintetgörelse”, citerades den nordkoreanska diplomaten Jon Yong Ryong av Reuters vid FN:s möte.

Förra veckan fördömdes Nordkoreas kärnvapenprov världen över. Provet kommer sannolikt att leda till fler sanktioner.

”Om USA intar en fientlig inställning mot Nordkorea in i det sista, gör det situationen komplicerad och Norkorea kommer inte att ha något annat val än att vidta en andra och tredje kraftfullare åtgärd, slag i slag,” fortsatte Jon. Han berättade inte vad landets huvudstad, Pyongyang, skulle göra.

Andra diplomater som deltog i FN-mötet sade att de var bestörta över Jons uttalanden.

Spaniens ambassadör Luis Javier Gil Catalina berättade för nyhetsbyrån: ”Under 30 år av min karriär har jag aldrig hört något liknande och det verkar som att vi inte talar om något som ens är tillåtet utan vi talar om ett hot att använda våld som är förbjudet enligt artikel 2.4 i Förenta nationernas stadga. ”

Efter att Nordkorea genomförde ett kärnvapenprov förra veckan, vilket strider mot FN:s resolutioner, varnade Sydkorea att man kan slå till om man trodde att Pyongyang förberedde en attack.

I sitt sluttal sade Sydkoreas president Lee Myung-bak i huvudsak att Nordkorea hade varit nära nog en ständigt återkommande källa till påfrestning för hans administration.

”Fastän Nordkorea gratulerar sig självt till framgången av testet, kommer varken kärnkraft eller missiler att skydda landet”, sade Lee, enligt Yonhap New Agency. ”Nordkorea måste inse på egen hand att genom att inbjuda isolering och sanktioner från det internationella samfundet kommer det bara närmare och närmare en återvändsgränd.”

Lee betonade att den nordkoreanska regimen ”avvisar förändringar” men dess folk förändras ständigt.

”Sådan förändring kan inte motarbetas och vi kommer med största uppmärksamhet att titta på hur det utvecklar sig”, sade Lee. ”Jag är övertygad om att en återförening är nära till hands. Vi måste skynda på våra förberedelser. Det säger sig självt att en väl etablerad och lufttätt nationellt säkerhetsberedskap måste utgöra grunden för att sådant kan göras. ”

Översatt från engelska.