Nordkorea har två nya startramper för missiler
Kopia av en nordkoreansk Scudmissil (mitten) och en sydkoreansk missil som tagits ur bruk står bredvid varandra på ett krigsmuseum i Seoul i april 2013. (Foto: Kim Jae-Hwan/AFP/Getty Images)


Ett nytt tecken på förberedelser för uppskjutning av missiler, är två nya startramper på Nordkoreas östkust.

På Nordkoreas östkust har två nya startramper för uppskjutning av scudmissiler uppförts, rapporterade Sydkoreas nyhetsbyrå Yonhap på söndagen.

Den 26 mars sattes Nordkoreas strategiska raketstyrkor och artilleriförband i högsta stridsberedskap.

”Så länge denna order kvarstår finns risken att Nordkorea avfyrar en missil” sade en anonym sydkoreansk militärkälla till Yonhap.

Dagarna före den 15 april, Nordkoreas grundare och tidigare ledare Kim Il Songs födelsedag, hade Nordkorea flera missiler i högsta beredskap, både kortdistans- och medeldistansrobotar. Förra året som skulle ha varit Kim Il Songs 100-årsdag lanserade Nordkorea en misslyckad raketuppskjutning.

Både Sydkorea och USA hade höjt sin bevakning och stridsberedskap men dagen förflöt utan incidenter.

Steven Pifer, chef för Brookings Arm Control Initiative, ger en sammanfattning av Nordkoreas missilartilleri i en artikel på Brookings hemsida:

”Nordkorea beräknas ha 550 till 600 Hwasong-5 och -6 missiler, varianter av den sovjetiska Scudmissilen som lanserades på 1950-talet och har exporterats över hela världen. Hwasongmissiler har en räckvidd på 300-500 kilometer vilket ger dem möjlighet att nå Sydkorea”.

Enligt Pifer beräknas Nordkorea ha cirka 200 Nodongmissiler. Nodong är en förbättrad Scud med en räckvidd på 950 till 1300 kilometer. De kan nå Japan och Sydkorea.

Nordkoreas Musudan är en ballistisk medeldistansmissil som kan nå omkring 3200 kilometer men den har inte flygtestats än. Taepodong-1 har en räckvidd på 2200 kilometer och har bara flugit en gång, 1998, och missade då sitt tredje steg.

Nordkorea har visat upp en KN-08 missil, förmodligen en interkontinental ballistisk missil. Den har aldrig flugit och kan vara en bluff, säger Pifer.

FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon uttryckte sin oro inför reportrar under ett pressmöte i Rom. Den 9 april kan man läsa på FN:s hemsida:

”Om någon liten incident inträffar orsakad av en felkalkylering eller felbedömning kan det skapa en okontrollerbar situation”.

Från en presskonferens ombord på Air Force One, transkriberad från Vita husets hemsida, sade biträdande pressekreterare Josh Earnest att USA fortfarande är öppet för förhandlingar med Nordkorea men bara om de slutgiltigt avslutar sitt kärnenergiprogram.

”Tja, vi är öppna för trovärdiga förhandlingar med nordkoreanerna, men vi måste få klara bevis på att nordkoreanerna själva är beredda att leva upp till sina internationella förpliktelser, visa att de är villiga att avsluta kärnprogrammet som de har lovat tidigare”. ”Vi har hittills inte sett det,” sade Earnest.

Översatt från engelska.