Nordkorea har infört högsta beredskap för artilleri och raketenheter
Denna bild tagen den 25 mars 2013 släpptes av Nordkoreas officiella koreanska Central News Agency den 26 mars 2013 där man visar nordkoreanska kvinnliga artillerisoldarer som avfyrar raketer. (Foto: Kcna via Kns/ AFP / Getty Images)


Nordkorea varnade på tisdagen att de har försatt sitt artilleri och ”strategiska” raketenheter i högsta beredskap, det senaste av en rad hot, riktade mot Sydkorea och USA.

Uttalandet kom på treårsdagen av sänkningen av ett sydkoreanskt örlogsfartyg där 46 personer omkom. Seoul säger att fartyget träffades av en nordkoreansk torped men Nordkorea förnekar all inblandning.

Seouls försvarsdepartementet sade på tisdagen att man inte har sett någon misstänkt nordkoreansk militär aktivitet och att tjänstemän analyserar den utfärdade varningen. Analytiker tror att ett direkt nordkoreanskt angrepp är ytterst osannolikt, särskilt under USA:s och Sydkoreas gemensamma militära övningar som ska pågå till den sista april. Men det finns en viss oro för en provokation när militärövningarna har avslutats.

De rivaliserande koreanska länderna har sedan 1999 haft flera marina skärmytslingar i det omstridda Gula havet. I november 2010 dödades två marinsoldater och två civila i en nordkoreansk artilleriattack mot en sydkoreansk ö.

Nordkorea, som är upprört över USA:s och Sydkoreas årliga militärövningar och FN-sanktionerna som utfärdades efter Nordkoreas kärnvapenprov den 12 februari, har hotat med att avfyra kärnvapen mot USA. Och de upprepade sitt nästan två decennium gamla hot om att förvandla Seoul till ett ”eldhav”. Trots retoriken har utomstående analytiker inte sett några bevis för att Nordkorea har den teknik som krävs för att bygga en stridsspets tillräckligt liten för att monteras på en missil, skriver AP.

På tisdagen sade Nordkoreas högsta militärkommando att de kommer att ta till ”konkreta militära aktioner” för att skydda den nationella suveräniteten och dess ledarskap som svar på vad man kallade en amerikansk och sydkoreansk komplott att attackera.

Uttalandet, som framfördes av Nordkoreas officiella Korean Central News Agency, KCNA, åberopade deltagandet av kärnvapenkapabla B-52 bombplan i Sydkoreas och USA:s övningar.

Nordkoreas fältartilleri, strategiska raketer och långdistansenheter redo att slå till mot USA:s fastland, Hawaii och Guam, samt alla fiendemål i Sydkorea och dess närhet  ”kommer att sättas i högsta beredskap från och med nu”, sades i uttalandet.

Nordkoreas nya hot ses som insatser för att stärka intern lojalitet till landets unga ledare Kim Jong-Un och bygga upp hans militära meriter.

”Kim måste visa att han har modet. Det bästa sättet att göra det är att använda den militära styrka han har kommando över”, säger Lee Yoon-Gyu, Nordkoreaexpert på Korea National Defense University i Seoul.

Kim kommer så småningom att tvingas göra ”något provocerande för att bevisa att det inte var tomma hot”, sade Lee.

I ett TV-tal på den nationella kyrkogården i Daejeon där en ceremoni hölls på treårsdagen av sänkningen av fartyget Roks Cheonan, uppmanade Sydkoreas nya president Park Geun-Hye, åter Nordkorea att upphöra med sitt kärnvapenprogram och bli en ansvarsfull medlem i det internationella samfundet, enligt BBC.

”Att fokusera sin nationella styrka på utvecklingen av kärnvapen medan folket svälter … kommer bara att göra dem internationellt isolerade” sade Park.

USA:s försvarsdepartements talesman George Little säger att de är bekymrade och tar alla hot från Nordkorea på allvar, skriver BBC.

Källa: BBC, AP

Engelsk version