Nordkorea har återigen genomfört ett kärnvapenprov
Bilden kommer från Japans försvarsministerium den 12 februari 2013 och visar ett flygplan som ger sig av samma dag för att samla in radioaktivitet från det nordkoreanska kärnvapentestet. (Foto: Försvarsministeriet, Japan, via Jiji press / AFP)


Den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA meddelade att landet genomfört det ”säkra och perfekta” kärnvapenprovet, det tredje i ordningen. Kritiken haglar nu över Nordkorea från hela världen.

Carl Bildt sade till SR:

”Vi har en ny parti- och statsledning i Kina som tydligt har varnat Nordkorea för detta, vi har en ny president i Sydkorea där man hoppats kunna mjuka upp förbindelserna till Nordkorea och mitt i detta spränger man en kärnladdning; det är ytterligt provokativt och destabiliserande.”

Det kinesiska utrikesdepatementet sade i ett uttalande:

”Det är Kinas bestämda inställning att förverkliga nedrustningen på Koreahalvön och förhindra nukleär spridning och bibehålla fred och stabilitet i nordöstra Asien.”

FN:s säkerhetsråd ska hålla ett krismöte på eftermiddagen idag. Frankrikes president François Hollande, som starkt fördömde provsprängningen, sade att Paris kommer att stå bakom kraftiga åtgärder från FN:s säkerhetsråd.

Idag håller USA:s president ett tal till nationen, bestämt sedan tidigare. Barack Obama sade i ett uttalande att Nordkoreas agerande kräver en reaktion från världssamfundet.