Nordiska museet mötesplats för chokladälskare


Intresset för kvalitetschoklad var stort även i år. Närmare femtio chokladtillverkare, leverantörer och konditorer ställde ut för sjunde året i rad på den årliga chokladfestivalen. Maria Grave blev den lyckliga vinnaren av titeln Årets Konditor 2008.

Tävlingsuppgiften var att skapa en våningstårta för 50 personer, en kreativ dessert och tio stycken praliner som presenterades med en krokan (ett spritsat bakverk i mandelmassa) samt en take-away dessert.

42-åriga Maria Grave, som till vardags driver familjeföretaget G Chocolat och Margaretas Bröd i Göteborg, vann bland annat med sin tårta ”Summertime” bestående av persika och hallon. Temat var retro. Hon fick också en check på 40 000 kr.

– Min långa yrkeserfarenhet och fördelen att ha tävlat två år i rad bidrog en hel del till att jag i år lyckade kammade hem titeln. Pengarna kommer jag använda för att vidareutbilda mig, säger Maria lyckligt.

Intresset för kvalitetschoklad var stort även i år. Närmare femtio chokladtillverkare, leverantörer och konditorer ställde ut för sjunde året i rad på den årliga chokladfestivalen. Maria Grave blev den lyckliga vinnaren av titeln Årets Konditor 2008.

Juryns motivering löd: För en genomtänkt tolkning av temat. Retro men ändå modernt och nytänkande. Ett professionellt och stilrent arbete. Smakerna för tankarna till 70-talet.

Museets stora hall var fylld av besökare som provade den ena godsaken efter den andra. Vid Adoro AB Amedeis monter berättade Alessio Tessieri, grundare till familjeföretaget Amedei att deras målsättning är att tillverka och göra praliner och chokladkakor av noga utvalda kakaobönor. 2008 vann Amedei Academy Chocolate Award för tredje året i rad. Fabriken ligger i Toscana mitt i vindistriktet.

– Min och min syster Cecilias passion är att erbjuda choklad av den högsta möjliga kvalitet till våra kunder. Vi jobbar långsiktigt och återinvesterar allt på vårt företag, ingenting läggs på aktier eftersom vi tror på långsiktighet, kvalitet och rättvis handel. Vi är med i hela produktionskedjan, från kakaoplantagen till färdig chokladkaka och pralin. Vi är också socialt engagemang för vår kakao odlare i Venezuela, säger Alessio Tessieri.

På tredje våningen kunde besökare lyssna på museets intendent som berättade och visade chokladföremål från förr och nu. Hit hade också en klass från Flygskolan i Norrtälje samlat.

– Jag är här för att lära mig mer om chokladens historia, säger 12-åriga Cleo Roberto.

Cleo fick veta att chokladen från början var en kryddstark dryck. Européerna tillsatte socker och vanilj och den blev till en gryning massa. Massan sjönk snabbt ner i koppens botten om man inte vispade den. 1828 kom man på en metod som gjorde att fettet kunde skiljas från kakaomassan och därefter började man använda kakaopulver och slapp vispa hela tiden.