Nordirland får självstyre
Två demonstranter nära Belfast viftar med den irländska flaggan vid statyn av Lord Carson, nära Belfast. (Foto: AFP / Paul Faith)


Nordirland går till val den 7 mars, bekräftar Tony Blair och Bertie Ahern. Sinn Féins historiska polisbeslut fick Storbritanniens och Irlands premiärministrar att säga ja till självstyre.

Blair och Ahern tillkännagav officiellt valdatumet efter ett möte i Blairs premiärministerresidens 10 Downing Street i kväll.

Beslutet att våga chansa på att de nordirländska politikerna ska kunna komma överens kom efter flera uppmuntrande fredssteg de senaste dagarna.

Sedan det stora irländska partiet Sinn Féin i helgen gett sitt stöd till den gamla ärkefienden Nordirlands poliskår bekräftade övervakningsgruppen IMC i dag att Sinn Féins gerillagren IRA håller sina löften om nedlagda vapen. ”Terrorism och våld har upphört”, konstaterar IMC (Internationella kommissionen för övervakning av vapenvilan).

Pressen är därför stor på pastor Ian Paisley, den åldrige ledaren för Sinn Féins probrittiska politiska motpart DUP, att till slut gå med på samstyre. Att de nordirländska politikerna från båda sidor efter valet kan enas om en regering är grundkravet för att Irlands och Storbritanniens ledare ska gå med på självstyre för Nordirland.

– Vi kan besluta att hålla val, men om det vid någon tidpunkt framstår som klart att detta inte kommer att resultera i en maktdelande regering behöver vi inte gå vidare, sade Blairs talesman inför Downing Street-mötet i London.

– Jag tycker att doktor Paisley
offentligt har erkänt att framsteg gjorts, men han har också sagt att han vill se ord omsatta i handling.

Valet innebär att fredsprocessen efter fyra och ett halvt års sorger och bedrövelser är tillbaka på rätt spår. När en samregering tillträder senare i mars kan den terrorkonflikt som sedan slutet av 60-talet kostat uppemot 4 000 liv formellt sägas vara över.

Efter Långfredagsavtalet 1998 inleddes i och för sig några år av tillfälliga självstyren för Nordirland, men de hackade ständigt och hösten 2002 tog London tillbaka makten.

Att lösa Nordirlandsfrågan är mycket viktigt för Blair, en framgång för att uppväga fiaskot i Irak när han i sommar väntas avgå efter tio år som brittisk premiärminister. Redan på tisdagen fick han beröm av den besökande franske presidentkandidaten Nicolas Sarkozy, som räknade upp Blairs framgångar:

– Lösningen av det irländska problemet, full sysselsättning, moderniseringen av landet.