Nokias mobilenhet säljs till Microsoft
Nokia-skylten fotograferades utanför Nokias huvudkontor i Espoo den 3 september. Nokia meddelade att dess dagar som mobiltelefontillverkare var över. Verksamheten säljs till Microsoft för 5,44 miljarder euro. De kommer i fortsättning att fokusera på nätverksinfrastruktur och service. (Foto: Sari Gustavsson / Lehtikuva / AFP)


Microsoft köper Nokia för 47,1 miljarder kronor. Nokia började samarbeta med Microsoft 2011 då telefontillverkaren började använda Microsofts Windows mjukvara i sina telefoner.

”Att sälja är rationellt rätt men känslomässigt svårt”, sade Nokias styrelseordförande Risto Siilasmaa, enligt Svd.se.

I och med köpet får Microsoft kompetens att kunna bygga telefoner och andra produkter. Nokia har patenter, expertis, kan marknaden, har kontakter och leverantörer.

Nokiapatenten räcker i tio år. Kvar har Nokia en nätverksdel, NSN, Nokia Simens Network, som Nokia nu ska koncentrera sig på.

Steve Ballmer, Microsofts vd, försökte lugna finländarna som inte visste vad affären skulle betyda för arbetsmarknaden, men också för landets ekonomi. Dessutom står Nokia för ungefär 40 procent av näringslivets forsknings- och utvecklingskostnaderna.

”Finland kommer att vara vårt center för forskning och utveckling”, sade Ballmer vid presskonferensen.

Det finns inga planer på att förändra var arbetet ska utföras och Microsoft kommer att göra investeringar i Finland, meddelade han.

Nokias vd Stephen Elop var tidigare på Microsoft och började på Nokia hösten 2010. Han går nu tillbaka till Microsoft. Detta tror Kalle Kiili, huvudförtroendeman för Nokias högre tjänstemän i Tammerfors, inte är en slump.

Kiili anser att Microsoft fick mobilenheten ”skamlöst billigt” och misstänker att Microsoft har utvecklat en egen telefonverksamhet och nu köper de bara ut en konkurrent från marknaden.

Fler analytiker tycker köpet är ett mysterium, och frågar sig varför inte Nokia väntade ett år för att se hur dess Lumiamobil skulle sälja, för att därefter fatta ett beslut.

Affären kan bli klar under första kvartalet 2014 och måste godkännas av Nokias aktieägare och konkurrensmyndigheter.

Nokias 32 000 anställda övergår till Microsoft, vilket inkluderar 4 700 personer i Finland.

Nokia var tidigare Finlands stjärna, världens största producent av mobiltelefoner. Finanskrisen och det faktum att företaget blivit omkört av de smarta telefonerna, den viktigaste marknaden, har fått Nokia att ta det här steget.