Nödhjälp för jordbävningsoffer i Juyuan drogs in
Överlevande efter jordbävningen tvättar kläder i ett vattendrag i Juilong i Sichuanprovinsen medan hennes dotter väntar. (Foto: Paula Bronstein/Getty Images)


Jordbävningsoffer i staden Juyuan har det fortfarande svårt. Bara tre veckor efter jordbävningen stoppade regeringen nödhjälpen, vilket lämnade de överlevande att klara sig själva under förfärliga levnadsförhållanden.

Epoch Times intervjuade en man vid namn Fu från Dujianyuan som drabbats av jordbävningen.

– Förhållandena i Juyuan är fortfarande förskräckliga. Allt är täckt av ett tjockt damm, kloakerna är blockerade och det är en kraftig stank i hela distriktet. De döda kropparna är bortforslade men ruinerna står kvar. Regeringen säger att de är privat egendom och att skriftliga fullmakter från ägarna behövs innan de kan börja rensa upp. Det kommer att ta tre månader innan det finns en återuppbyggnadsplan.

Han fortsatte:

– Tunga fordon kör av och an och piskar upp tungt damm i luften vilket är hälsovådligt. Det finns volontärer som hjälper till med att desinficera staden, men kloakerna är blockerade av jord och sopor. Det ligger en kraftig lukt över hela området. Vi ser inte till några räddningsstyrkor eller regeringstjänstemän. Vi rensade kloakerna själva, genom att gräva bort jorden.

Fu berättade för Epoch Times att regeringen slutade förse stadens invånare med nödhjälpsvaror för över en vecka sedan. Tidigare fick de snabbnudlar, vatten och ibland bröd. Nu får de bara ett halvt kilo ris om dagen.

Tre månadsinkomster i stöd utlovat

Enligt Fu lovade Kinas statsdepartement tre månaders inkomststöd på 300 yuan för varje offer som inte har någon inkomst.

– Vi fick stödet efter den 1 juni. Några har bara fått 150 yuan så här långt och på vissa ställen har folk bara fått 10 yuan per dag.

Fu skyller de svåra förhållandena på det kinesiska kommunistpartiets enpartidiktatur.

– Det finns många människor i Kina som ser sig som medlemmar av Kuomintang [nationalistpartiet i Taiwan]. Jag är en av dem och jag hoppas kunna formellt ansluta mig till dem. Vi hoppas Kuomintang kommer till Kina och sätter stopp för kommunistpartiets enpartivälde. Annars kommer Kina aldrig att göra framsteg.

Han tillade att många jordbävningsoffer har liknande tankar.

– Jag har andra tankar än den äldre generationen. Jag känner till Kina och Taiwans historia. Kina är fortfarande inte demokratiskt trots att Taiwan, Hongkong och Macao blev demokratiska. Jag känner hopp inför framtiden, förklarade han.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-6-10/71657.html