Nobels litteraturpris till Mario Vargas Llosa
Mario Vargas Llosa blev årets nobelpristagare i litteratur, här fotograferad under en intervju förra året. (Foto: Pierre-Philippe Marcou/ AFP)


Nobelpriset i litteratur år 2010 tilldelas den peruanske författaren Mario Vargas Llosa ”för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag”.

I en sal fullpackad med människor slog en pendyl med lätt ljud slag ett, och innan ettslaget klingat ut öppnades dörren och Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund kom ut till den församlade pressen.

Det hördes jubel och applåder från dem som kände till Mario Vargas Llosa när de förstod att han vunnit Nobelpriset. Själv hade Englund läst hans bok “Kriget vid världens ände” för många år sedan. Han tyckte att det var en fantastisk bok. Den grundar sig på verkliga händelser i Brasiliens historia.

– Det var nästan så att man blev avundsjuk, sade Englund och syftade på författarens skrivarförmåga.

– En författare ska visa sanningen, visa vägen, anser Mario Vargas Llosa och det är en gammalmodig inställning, menar Englund och fortsätter:

– Han är en av de stora författarna!

Årets Nobelpristagare Mario Vargas Llosa föddes 1936 i Peru, men sina första tio år tillbringade han i Bolivia med modern och morfadern. Sedermera flyttade modern och fadern samman och bosatte sig i Lima där han gick i katolsk skola. Fadern sände honom senare till ett militärläroverk.

Mario Vargas Llosa studerade juridik och litteraturvetenskap och flyttade 1959 till Paris. Där arbetade han som språklärare och journalist. Som författare slog han igenom 1963 med “Staden och hundarna”.

Boken uppfattades som kontroversiell. Den bygger på författarens egna erfarenheter som tonårig kadett i militärläroverket. Skolan uppskattade inte uppmärksamheten och brände upp ettusen av hans böcker.

– Han målar upp en bild av revolten, uppbrottet och överskidandet av gränserna. Det slutar nästan alltid i nederlag, säger Englund om författarens verk.

1990 ställde han upp som presidentkandidat för REDEMO i Peru. Han blev valets favoritkandidat, men i den andra valomgången förlorade han.

Efter valet lämnade han Peru och flyttade till Spanien där han även fick spanskt medborgarskap. 1994 valdes han in i den Spanska akademien.

Årets Nobelpristagare är en man som satt ner sina bopålar på många platser. På senare år har han varit bosatt i bland annat i Barcelona, Madrid, Lima, Paris och London.

De församlade ville naturligtvis höra hur pristagaren reagerat på utmärkelsen och Peter Englund svarade:
– Han blev mycket, mycket glad och rörd och ska givetvis komma till Stockholm.

 

 

 

 


Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund läser upp namn och motivering inför en fullpackad sal dit allmänheten också hade tillträde. Bland andra hade en dam i 80-års åldern lockats att åka från Borås bara för att vara med om detta spännande ögonblick. (Foto: Anne Hakosalo/Epoch Times)

Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund läser upp namn och motivering inför en fullpackad sal dit allmänheten också hade tillträde. Bland andra hade en dam i 80-års åldern lockats att åka från Borås bara för att vara med om detta spännande ögonblick. (Foto: Anne Hakosalo/Epoch Times)