Nobelprisutdelningen år 2007
Professor Albert Fert från Frankrike, en av två mottagare av Nobelpriset i fysik. (AFP PHOTO / SCANPIX SWEDEN / JONAS EKSTROMER


När kungafamiljen var på plats och Kungssången sjungits kunde ceremonin kring prisutdelningen av årets Nobelpristagare börja. I år hade tre kinesiska tv-stationer bevakning på Nobelfestligheterna med fem timmars direktsändning. Årets Nobelprisutdelning och middag fick därför minst en miljard tv-tittare.

Först ut att ta emot Nobelpriset blev pristagarna i fysik Albert Fert, Frankrike och Peter Grünberg från Tyskland. Priset presenterades av professor Börje Johansson och de fick priset för upptäckten av jättemagnetoresistansen som de fann oberoende av varandra och den har revolutionerat datatekniken. Så nu har vi kompakta hårddiskar med massor av gigabyte.

Professor Håkan Wennerström presenterade Gerhard Ertl, Tyskland som faktiskt fick veta att han fått Nobelpriset i kemi på sin 71-årsdag. Han fick priset för sina studier av kemiska processer på fasta ytor och kunde nu motta 2007 år Nobelpris i kemi ur Kungens hand.

Årets pris i ekonomi handlar om design sade Jörgen Weibull när han presenterade årets pris. Det har en teori för allokeringsmekanismer som förklarar hur marknader funderar och hur resurser fördelas för att man ska uppnå ett visst mål som ekonomisk vinst och välfärd. De tre pristagarna Leonid Hurwicz, Eric S Maskin och Roger B Myerson är alla amerikanska medborgare vilka nu mottog årets Nobelpris.

Mario R Capecchi, USA, Martin J Evans, Storbritannien och Oliver Smithies, USA, fick dela på medicinpriset. Deras bidrag till vetenskapen är stor, även om det handlar om små möss och deras gener och hur man förändrar mössens gener genom att använda embryonala stamceller, urceller. De små mössen och deras gener som blir utsatta för en riktad förändring, ger viktig information om oss själva. Professor Christer Bertholz presenterade priset.

Svenska akademins ledamot Per Wästberg presenterade litteraturpriset som tilldelats Doris Lessing. Lessing värjer sig mot alla typer av katalogisering och bakom hennes bokryggar ryms det mesta. Inget är för obetydligt och ringa, hon har inga fördomar. Tyvärr kunde Doris Lessing av hälsoskäl inte själv ta emot priset så hon får priset vid ett senare tillfälle. Hon fick prisutdelningens längsta applåd.