Nobelprisutdelning i Stockholm
Brittisk-cypriotiske Christopher Pissarides mottar ekonomipriset från kung Carl XVI Gustafs hand i Stockholms konserthus. (Foto: Jonathan Nackstrand / AFP)


Efter att ha avverkat presskonferenser, receptioner och hållit Nobelföreläsningar, står Nobelpristagarna idag helt i centrum för allas uppmärksamhet. Det är den 10 december och årets Nobelprisutdelning äger rum i Stockholm och kvällen avslutas med en pampig bankett.

Först ut att få mottaga Nobelpriset ur konungens hand var fysikpristagarna Andre Geim och Konstantin Novoselov. De har visat på ett nytt forskningsområden, grafen.

Pristagarna fick fram en atomtunn grafitflaga. Resultatet av den framgången, kan bli nya pekskärmar och ultrastarka material. 1 mg av grafen kan formas som en hängmatta i vilken en katt kan vila. Ett av kattens morrhår väger lika mycket, 1 mg.

Prisutdelningen sker i det blå konserthuset vid Hötorget i centrala Stockholm. Den stora salen är omgivet av kolonner. På podiets bakre del finns en balkong, utsidan var dekorerad med rödlila blommor som stod fint tillsammans med den blå Nobelmattan.

Nobelpriset i kemi utdelas “för palladiumkatalyserade korskopplingar i organisk syntes”. Pristagarna som heter: Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi och Akira Suzuki hade fått kolatomerna att mötas på en atom av grundämnet palladium, vilket sparkar igång den kemiska reaktionen, något som tidigare var svårt att få till.

Till en Nobelprisutdelning hör också musik som varvas med tal och överlämnandet av medaljer, diplom med mera.

Robert G Edwards från England fick ensam ta emot Nobelpriset i medicin. Han kunde dock inte själv komma men hans fru Ruth Edwards, som har arbetat tillsamman med honom, tog emot Nobelpriset för Edwards framtagna metod för provrörsbefruktning.

Per Wästberg presenterade pristagaren i litteratur,  peruanen Mario Vargas Llosa. Han sade att han hade svårt att kategorisera pristagaren, för ingenting är honom främmande. Wästberg berättade även att Vargas har en stark tro på kraften i litteraturen eftersom det är svårare att förtrycka människor som läser mycket.

Därmed var alla Nobelprisen utdelade, men Sveriges Riksbank får också dela ut sitt pris i ekonomisk vetenskap denna dag. Det gick i år till tre pristagare: Peter Diamond, Dale Mortenson och Christopher Pissarides. De får priset för att ha utvecklat ett teoretiskt ramverk för sökmarknader på exempelvis arbetsmarknaden.

Det finns ett stort intresse för Nobelprisutdelningen internationellt, men det är en svensk ceremoni och följaktligen avslutades prisutdelningen med att den svenska nationalsången spelades och alla som kunde sjöng med.