Nobelprisutdelning i Stockholm 2008
Jean-Marie Le Clézio bugar efter att ha mottagit sitt nobelpris i litteratur från Konungen. I sin hand håller Le Clézio ett diplom och en guldmedalj såväl som 10 miljoner svenska kronor, ett belopp som kan delas mellan högst tre personer. (Foto: Olivier Morin / AFP Photo)


I ett regnigt Stockholm samlades årets nobelpristagare idag, den 10 december, för att motta priset ur den svenske Konungens hand. Salen där utdelningen ägde rum var blomstersmyckad med svenska flaggor konstfärdigt upphängda. Över alltsammans vakade Alfred Nobel, avporträtterad i form av en byst.

Orkestern spelade Kungssången och in i den fullsatta salen kom kungaparet med sina vuxna barn. Sist kom, som sig bör, huvudpersonerna, årets nobelpristagare. Så började ceremonin. Först ut att var priset i fysik.

De tre nobelpristagarna i fysik äras ”för upptäckten av ursprunget till det symmetribrott som förutsäger att naturen måste ha minst tre familjer av kvarkar”.

Om allt vore symmetriskt skulle vi inte finnas till. Vetenskapen säger att när den stora explosionen (Big bang) inträffade, var det inte lika mycket antimateria som materia inblandat och därför utplånades inte allting i det ögonblicket. Det fanns ytterligare materia i universum och det är ett avsteg från symmetrin, ett symmetribrott, på mikroskopisk nivå.

Två av årets tre nobelpristagare i fysik, Makoto Kobayashi och Toshihide Maskawa från Japan, formulerade 1972 förklaringar till naturliga symmetribrott som i exemplet ovan. Inte förrän år 2001 fann man att teorin faktiskt stämde exakt vid experiment i två partikeldetektorer, i USA respektive Japan.

Tolv år tidigare hade årets tredje pristagare Yoichiro Nambu, USA, formulerat en teori kring spontana symmetribrott. Nambu kunde inte närvara vid prisutdelningen i Stockholm då hans fru blivit allvarligt sjuk. Han får dock sin egen nobelprisutdelning i USA.

Årets kemipris delas mellan Osamu Shimomura, Martin Chalfie och Roger Y Tsien, alla yrkesutövande i USA, för deras arbeten med det grönt flourecerande proteinet, GFP, vilket har blivit ett av biovetenskapens viktigaste verktyg.

Det var Osamu Shimomuras fascination av en grönlysande manet som ledde fram till Nobelpriset för de tre. Han började studera dem och isolerade proteinet från manetens lysande celler.

Martin Chalfie lyckades sätta GFP:s gröna ljus på ett annat protein så att det började lysa grönt. Därvid fortsatte Roger Y Tsien som utvecklade det här proteinet till en hel palett proteiner i alla möjliga olika färger.

När ett protein färgas av GFP kan forskarna följa tidigare osynliga biologiska förlopp såsom hur cancerceller sprids eller hur nervceller växer i hjärnan.

I medicin delas Nobelpriset så att prissummans ena hälft går till tysken Harald zur Hausen. Resten av pengarna delas lika mellan två fransmän, Françoise Barré-Sinoussi och Luc Montagnier.

Medicinpristagarna belönas för upptäckter av två virus som orsakar allvarliga sjukdomar hos människan, humant papillomvirus, HPV som orsakar livmoderhalscancer och ”humant immunbrist-virus”, det vill säga hiv.

I år utsåg Svenska Akademien fransmannen Jean-Marie Gustave Le Clézio till nobelpristagare i litteratur för att han är, ”uppbrottets, det poetiska äventyrets och den sinnliga extasens författare, utforskare av en mänsklighet utanför och nedanför den härskande civilisationen”.

Som vuxen kom Le Clézio att bo flera år i Mellanamerika där han kom i kontakt med indiansk kultur. Det ändrade förutsättningarna för hans författarskap. Han upptäckte att mänsklighetens framsteg förnekade kunskap som inte passade in i det moderna livet. Här fann han förbindelsen till sin egen familjs historia, förfädernas utvandring till Mauritius, kampen och friheten vid oceanens rand. Så kom mästerverk som Révolutions och L´Africain till, för vilket han nu belönats.

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2008 gick till den amerikanske medborgaren Paul Krugman för hans analys av handelsmönster och lokalisering av ekonomisk verksamhet.

Det är grundforskning och som alltid har kännarna svårt att säga vad vi kommer att ha för nytta av den. I vilket fall som helst fokuserar Krugman på internationell handel vilket vi med dagens finanskris kanske kan ha nytta av.

Fullt logiskt avslutas den högtidliga ceremonin med att alla går på stor fest i sina fina festkläder, äter god mat, dansar och umgås.