Nobelpriset för en atomtunn flaga
(Foto: Maja Suslin / AFP)


Nobelpriset i fysik utdelas i år till Andre Geim och Konstantin Novoselov för deras banbrytande experiment med ett tvådimensionellt hjälpmedel med fantastiska egenskaper, grafen. Det är ett nytt material med ursprung i kvantfysikens märkliga värld.

Om du drar ett streck med blyertspennan så kan det finnas grafen i strecket. De båda forskarna tog en flaga med grafit, en sorts kol, och drog vanlig tape över den. Lekfulhet är deras kännetecken och alltid lär man sig något, resonerar de och ibland blir det full pott.

De drog tapebitar om och om igen över flagan. Grafitflagan hade delats in i olika lager och de fick fram en atomtunn grafitflaga, grafen. Året var 2004 och de hade funnit ett nytt material. Geim och Novoselov var de första som isolerade grafen.

Grafen är en metall och metaller är inte transparenta, men det är grafen. Atomerna är ordnade så att materialet ser ut som ett hönsnät. Grafen är mycket starkt, 100 gånger starkare än stål. Ett exempel på styrkan är att en hängmatta av grafen, som väger 4 mg, kan bära en katt på 4 kg.

Användningsområdena kan bli många och utvecklingen går snabbt framåt. Här finns chanser att skapa en mängd nya material, och även skapa ny elektronik. Då materialet har förmåga att släppa igenom ljus och leda ström ligger nog närmast i tiden pekskärmar, ljuspaneler och kanske solceller.

350 personer hade nominerats till Nobelpriset i fysik. De granskades av experter runt om i världen vilka sedan gav sina rekommendationer till Svenska Vetenskapsakademien. Efter två sammanträden, varav det sista hölls idag, utsågs årets Nobelpristagare i fysik.

Inför ett hundratal mediefolk, och i år med direktkontakt ut i världen via Youtube, meddelades det sedan vilka som skulle få årets Nobelpris i fysik.

De båda pristagarna är födda i Ryssland och arbetade tidigare i Holland. Konstantin  Novoselov, 36, var då doktorand. Han följde med Andre Geim, 51, till Storbritannien där de båda nu är professorer vid Manchester universitetet.